Vil begrave Sveriges blokkpolitikk

ALLIANSEN: Alliansens partiledere ved onsdagens presskonferanse i riksdagen i Stockholm etter beskjeden om ekstravalg. Fra venstre, Göran Hägglund, KD; Anna Kinberg Batra, M; Jan Björklund, FP; Annie Lööf, C.

ALLIANSEN: Alliansens partiledere ved onsdagens presskonferanse i riksdagen i Stockholm etter beskjeden om ekstravalg. Fra venstre, Göran Hägglund, KD; Anna Kinberg Batra, M; Jan Björklund, FP; Annie Lööf, C. Foto: Pontus Lundahl (NTB scanpix)

En av Sveriges mest sentrale politikere mener at Socialdemokraterna og Moderaterna bør danne flertallsregjering.

Stockholm (NTB): Det er Bengt Westerberg, som sier dette i et debattinnlegg i Dagens Nyheter søndag. Westerberg var leder i Folkpartiet fram til 1995 og statsråd i Carl Bildts regjering mellom 1991 og 1994.

I debattinnlegget adresserer Westerberg problemet som nå har oppstått ved at Sverigedemokraterna har kommet i en sentral vippeposisjon.

Folkpartiet (FP) er et av fire partier i den borgerlige Alliansen. Westerberg mener at Alliansen bør begrave Sveriges blokkpolitikk og samarbeide med Socialdemokraterna. På den måten vil de kunne frata Sverigedemokraterna makten partiet har i vippeposisjon.

Den manglende viljen til å i det hele tatt vurdere en samlingsregjering dreier seg mer om psykologi enn om realpolitikk, mener Westerberg.

– Bør finne kompromiss

Et samarbeid på tvers av blokkene kan legge til rette både for en handlingskraftig regjering og en skarpere ideologisk debatt, skriver han.

Selv om Sveriges to største partier har vært hovedmotstandere i lang tid, står de i dag nærmere hverandre politisk enn noen gang tidligere, mener Westerberg.

– Det er vanskelig å se noen aktuelle politiske spørsmål der de ikke skulle kunne finne fram til kompromisser som kan godtas av begge parter, skrive Westerberg.

Ny hovedmotstander

Samtidig varsler Sverigedemokraterna (SD) at de vil endre sin strategi mot nyvalget i mars. Nå er det ikke lenger Miljöpartiet som er hovedmotstander, men Socialdemokraterna.

– Nå er Miljöpartiet ikke så interessante med tanke på at de er så mye mindre enn hva vi er. Så lenge Stefan Löfven fremdeles leder regjeringen, så er det Socialdemokraterna som er hovedmotstanderne, sier fungerende SD-leder Mattias Karlsson til Expressen.

I valgkampen kjempet Miljöpartiet og Sverigedemokraterna om å bli det tredje største partiet i Riksdagen.

– Miljöpartiet er jo en naturlig ideologisk motstander. Jeg tror nesten ikke at vi er enige om noe når det gjelder verdispørsmål. SD har et konservativt grunnsyn mens Miljöpartiet har sterke liberale og sosialistiske trekk, sier Karlsson.

Han mener Socialdemokraterna og Moderaterna ikke skiller seg markant fra hverandre ideologisk, men velger Socialdemokraterna som hovedmotstander fordi partiet sitter med regjeringsmakt.

Fortsatt isolert

Sverigedemokraterna holdes på en armlengdes avstand av alle de øvrige partiene, også på kommuneplan, til tross for valgfremgangen, skriver TT. Fungerende partileder Karlsson tror holdningene er i ferd med å endres.

– Den ekstreme berøringsangsten kommer til å bli mer avslappet i løpet av denne mandatperioden, sier han.

SD mer enn doblet sine mandat i kommunene i valget, men det finnes ifølge Karlsson ingen eksempler på formelt samarbeid mellom SD og andre partier. Derimot er det eksempler på uformelt samarbeid gjennom at partiene informerer hverandre om standpunkt i ulike saker.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.