RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil få flere budsjettsprekker

Sist oppdatert:
Mangel på arbeidskraft svir. Bare spør Statsbygg.

- Vi merker godt at det er en presset situasjon når det gjelder arbeidskraft, og også når det gjelder varer. Vi er en byggherre som bygger svære bygg og ser det godt når vi går ut med anbudsrunder. Vi får inn utrolig høye anbud som vanskelig matcher de budsjettene vi har fått vedtatt noen år tidligere, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i Statsbygg.

NA24 - din næringslivsavis

Prosjektene de gjennomfører er gjerne banket gjennom Stortinget noen år før prosjektene settes i gang. Statsbygg har derfor måtte reforhandle anbud som har ligget for høyt.

Les mer: Ferdighusene blir ikke ferdige

Risiko for forsinkelser
- Vi opplever at det er risiko for forsinkelser på enkelte prosjekter og har vært nødt til å vurdere å få økte bevilgninger, sier hun.

De har blant annet opplevd problemer med byggingen av Halden fengsel, hvor de måtte gå flere runder og fikk noe mer penger. I forbindelse med et nybygg for Høgskolen i Vestfold måtte de begynne hele prosessen på nytt for å komme i mål.

Sjeføkonom i NHO, Tor Steig, melder at dette er et problem for en lang rekke bedrifter. De spurte sine medlemmer om situasjonen i arbeidsmarkedet før sommerferien, da var det rundt 100.000 ledige stillinger i hele Norge. NHO-økonomen regner ikke med at situasjonen er bedre nå.

- Det er klart at det på noen områder vil innebære produksjonsforsinkelser. Mangelen på arbeidskraft kan føre til kostnadsoverskridelser og forsinkelser i store prosjekter, sier han til NA24.

Fortsetter neste år
Han tror situasjonen vil vedvare, også til neste år. Ordreinngangen i bedriftene er god og det er fortsatt høy aktivitet i næringer som olje, bygg og anlegg.

- Dette innebærer at situasjonen med behov for arbeidskraft vil fortsette inn i 2008. Vi må regne med at flere vil ha problemer med å gjennomføre prosjekter, sier Steig.

SSB-forsker Roger Bjørnstad forteller at mangel på arbeidskraft gjør at arbeidsgivere prøver å få mer ut av arbeidskraften de har, at de mer iherdig prøver å få tak i flere arbeidere, både fra utlandet og fra dem som står utenfor arbeidsmarkedet.

- På makronivå vil presset i arbeidsmarkedet føre til at arbeidstilbudet vokser, det kommer flere til og antall timer per person øker. I tillegg øker lønnsveksten og prisveksten tar seg opp, sier han.

Kritisk til statsbudsjettet
Steig tror sysselsettingsveksten i økonomien blir mye mindre neste år, noe som skyldes at det ikke er så mye mer å ta av.

- Vi skraper bunnen av arbeidsmarkedet. Vi har klart å mobilisere noe av arbeidskraftreserven, men ikke nok til at det vil dekke behovet, forteller han.

- Vi var noe kritisk til at statsbudsjettet skulle stimulere til enda sterkere arbeidskraftbehov neste år. Nå får vi vedtatt et budsjett som øker behovet for arbeidskraft i 2008, mens det burde virket dempende på denne situasjonen, avslutter sjeføkonomen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere