*Nettavisen* Nyheter.

Vil fjerne melke-avgift

Høyre krever at finansminister Kristin Halvorsen (SV) dropper bretteavgiften for skolemelk.

10.01.06 15:22

- Det er oppsiktsvekkende at finansminister Kristin Halvorsen, som gikk til valg på gratis skolemat, ikke vil gi skoler og barnehager fritak for miljøavgiften på melk, sier nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, i en pressemelding.

Stortinget vedtok nylig at drikkevareemballasje skal pålegges en miljøavgift på 45 øre per enhet fra 1. januar 2006. Årsaken er at politikerne mener at folk er for lite flinke til å brette drikkekartonger.

95 kroner dyrere
Sammen med den økte momsen på mat som regjeringen har vedtatt, betyr det at skolemelk-ordningen blir omtrent 95 kroner dyrere per år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ingvild Jensen

- Vi ser at virkningen av vedtaket som vi var med på blir galt, og ber Halvorsen snu, sier Jan Tore Sanner.

Høyre var med på å øke miljøavgiften på drikkeemballasje, men nå angrer Sanner på vedtaket.

- Det var bred politisk enighet om å innføre en miljøavgift på emballasjen til melk og juice for å få opp returandelen. Men skolene er allerede flinke til å returnere kartongene, de leverer tilbake omtrent 90 prosent, sier Sanner til TV 2 Nettavisen.

Søknad om fritak
Sanner mener finansministeren derfor bør imøtekomme Tines søknad om fritak for skolemelken.

- Høyre mener det er uheldig at skolemelken blir dyrere på grunn av denne avgiften. Det rammer særlig barn fra ressurssvake hjem. Jeg vil derfor be Kristin Halvorsen om å ta saken opp til ny vurdering.

Nestlederen varsler at Høyre vil reise et forslag i Stortinget i løpet av våren dersom finansministeren ikke finner en løsning for skolemelken.

- Da har jeg godt håp om å få flertall. Det vil forundret meg veldig om Sp ikke støtter et slikt forslag, sier Sanner.

- Det er et stort paradoks at SVs løfte om gratis skolemat endte i dyrere skolemelk, legger han til.

Skrevet brev til Finansdepartementet
Skolene har den høyeste returprosenten på melkekartonger på mellom 90 og 95 prosent. Likevel blir skolene pålagt å betale 27 prosent mer for melkeordningen. Tine mener dette er uheldig og har derfor skrevet brev til Finansdepartementet hvor de ber om at skolemelken skal bli fritatt for denne miljøavgiften.

- Vi har søkt om fritak for skolemelken, for det er en kjensgjerning at skolen er de flinkeste på å returnere kartonger, sier informasjonssjef i Tine, Kari Raunedokken, til TV 2 Nettavisen.

Tine har ennå ikke fått noe svar fra Finansdepartementet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.