RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil fjerne melke-avgift

Sist oppdatert:
Høyre krever at finansminister Kristin Halvorsen (SV) dropper bretteavgiften for skolemelk.

- Det er oppsiktsvekkende at finansminister Kristin Halvorsen, som gikk til valg på gratis skolemat, ikke vil gi skoler og barnehager fritak for miljøavgiften på melk, sier nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, i en pressemelding.

Stortinget vedtok nylig at drikkevareemballasje skal pålegges en miljøavgift på 45 øre per enhet fra 1. januar 2006. Årsaken er at politikerne mener at folk er for lite flinke til å brette drikkekartonger.

95 kroner dyrere
Sammen med den økte momsen på mat som regjeringen har vedtatt, betyr det at skolemelk-ordningen blir omtrent 95 kroner dyrere per år.

- Vi ser at virkningen av vedtaket som vi var med på blir galt, og ber Halvorsen snu, sier Jan Tore Sanner.

Høyre var med på å øke miljøavgiften på drikkeemballasje, men nå angrer Sanner på vedtaket.

- Det var bred politisk enighet om å innføre en miljøavgift på emballasjen til melk og juice for å få opp returandelen. Men skolene er allerede flinke til å returnere kartongene, de leverer tilbake omtrent 90 prosent, sier Sanner til TV 2 Nettavisen.

Søknad om fritak
Sanner mener finansministeren derfor bør imøtekomme Tines søknad om fritak for skolemelken.

- Høyre mener det er uheldig at skolemelken blir dyrere på grunn av denne avgiften. Det rammer særlig barn fra ressurssvake hjem. Jeg vil derfor be Kristin Halvorsen om å ta saken opp til ny vurdering.

Nestlederen varsler at Høyre vil reise et forslag i Stortinget i løpet av våren dersom finansministeren ikke finner en løsning for skolemelken.

- Da har jeg godt håp om å få flertall. Det vil forundret meg veldig om Sp ikke støtter et slikt forslag, sier Sanner.

- Det er et stort paradoks at SVs løfte om gratis skolemat endte i dyrere skolemelk, legger han til.

Skrevet brev til Finansdepartementet
Skolene har den høyeste returprosenten på melkekartonger på mellom 90 og 95 prosent. Likevel blir skolene pålagt å betale 27 prosent mer for melkeordningen. Tine mener dette er uheldig og har derfor skrevet brev til Finansdepartementet hvor de ber om at skolemelken skal bli fritatt for denne miljøavgiften.

- Vi har søkt om fritak for skolemelken, for det er en kjensgjerning at skolen er de flinkeste på å returnere kartonger, sier informasjonssjef i Tine, Kari Raunedokken, til TV 2 Nettavisen.

Tine har ennå ikke fått noe svar fra Finansdepartementet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere