*Nettavisen* Nyheter.

Vil fjerne momsen på frukt og grønt

KrF vil gjøre frukt og grønt billigere og brus og saft dyrere.

29.10.08 16:22

Det kommer fram i det nye partiprogrammet til Kristelig Folkeparti (KrF) som partiet skal behandle til helgen.

I dag er det 14 prosent moms på alle matvarer, mens den ordinære momsen er 25 prosent.

Senterpartiet (Sp) har allerede tatt til orde for å fjerne momsen på frukt og grønt, mens flertallsregjeringen ikke har vist noen vilje til å gjøre sunne matvarer billigere. Regjeringen la fram en handlingsplan i august for et sunnere kosthold i Norge, men den inneholder ikke noe forslag om momskutt på frukt og grønt.

Dyrere strøm
KrF går også innfor å øke elavgiften.

KrF vil øke elavgiften over hele landet for å stimulere til strømsparing og bruk av alternative oppvarmingskilder, heter det i partiprogrammet.

Partiet går også inn for at ingen nye bygg skal bygges med elektrisitet som hovedvarmekilde og at det skal satses stort på vindkraftutbygging til havs.

Kan få makt
Selv om KrF er langt unna regjeringskorridorene nå, kan partiets program snart bli virkelighet. KrF er svært sentral ved stortingsvalget i 2009 fordi det er aktuelt for både Ap, Høyre og Frp å hente støtte i partiet hvis landet skulle få en mindretallsregjering. Det kan også bli aktuelt at KrF går inn i en regjering sammen med Høyre, Venstre og muligens også Sp, slik Venstre-leder Lars Sponheim har gått inn for.

KrF vil også blant annet:

* Øke bistanden til 1,3 prosent av BNI innen 2013, og til 2 prosent på lengre sikt.

* Vurdere om familiepolitisk begrunnede skattefradragsordninger i sterkere grad kan målrettes mot barnefamilier med mange barn og eninntektshusholdninger med svak økonomi.

* Jobbe for en langt mer helhetlig singelpolitikk. Første steg vil være å sikre at kommunale avgifter tilpasses de single.

* Øke kontantstøtten til 5 000 kroner pr. måned for ettåringene og 4 000 kroner pr. måned for toåringene.

I programforslaget kommer det også fram at et mindretall i komiteen går inn for at Norge blir medlem av EU.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.