RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil forby sirkus-dyr

(Cirkus Arnardo/Fridgeir Walderhaug)
Sist oppdatert:
Elefanter underholder fortsatt på sirkus, fem år etter at Lars Sponheim lovet forbud mot ville dyr i sirkus. Nå har Unge Venstre fått nok.

- Det er på tide å forby all bruk av ville dyr på sirkus. Dyrs liv handler om mer enn økonomi og underholdning, og i 2006 burde det være enighet om at elefanter ikke har noe å gjøre i trange trailere, og at sjøløver fortjener et liv i vann framfor sagmugg, heter det i et politisk forslag som Unge Venstre legger fram på Venstres landsmøte i helga.

- Ikke Sponheims feil
Leder i Unge Venstre, Lars-Henrik Michelsen, synes ikke det er flaut at retningslinjene som Venstre-leder Lars Sponheim lovet som landbruksminister for fem år siden ennå ikke er iverksatt.

I 2002 behandlet Stortinget dyrevernmeldingen, og Sponheim fikk mye oppmerksomhet da han satte sirkusdyr på dagsordenen. Men ingen liste er klar ennå, til tross for at Sponheim gikk av som landsbruksminister først ved regjeringsskiftet i fjor høst.

- Jeg vil ikke si at Sponheim viste lite handelkraft da han var statsråd. Han prioriterte å fase ut pelsdyrnæringa. Det var viktig, og det klarte han. Nå er tiden kommet til ville dyr i sirkus, sier Michelsen til TV 2 Nettavisen.

Liste i det blå
Det er Mattilsynet som har fått ansvaret for å lage lista over hvilke ville dyr som skal være tillatt på sirkus. Men tilsynet har hatt hendene fulle i vår med fugleinfluensa og E.coli. Så opptatte er de at ingen kan svare TV 2 Nettavisen på når lista kommer. Derfor er det rådgiver Olav Lyngset i Landbruksdepartementet som opplyser følgende:

- Jeg tror lista vil være klar i løpet av neste kalenderår.

I beste fall for elefantene vil forbudet derfor være klar før sirkussesongen neste år. Det er ikke godt nok for lederen i Unge Venstre.

- Årets sirkussesong begynner nå, og varer til oktober. Sirkus Arnardo sier at det er uproblematisk med ville dyr på sirkus. Men elefantene vil tilbringe det neste halve året i containere, sier Michelsen.

TV 2 Nettavisen følger Venstres landsmøte i Oslo lørdag og søndag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere