RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil forske på befruktede egg

Sist oppdatert:
Regjeringen vil endre bioteknologiloven og tillate forskning på overtallige befruktede egg.

Regjeringens forslag til endringer i bioteknologiloven ble mandag sendt ut på høring.

- Når regjeringen nå følger opp Soria Moria-erklæringens intensjoner om bioteknologi, plasseres Norge blant nasjonene som vil bruke bioteknologien til å hjelpe mennesker med alvorlige sykdommer, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap), ifølge en pressemelding fra departementet.

Ja til stamcelleforskning
I lovforslaget går regjeringen inn for å tillate forskning på overtallige befruktede egg, noe som også inkluderer stamcelleforskning.

Åpner for sjekk av befruktede egg
Regjeringen vil videre åpne for såkalt preimplantasjonsdiagnostikk (genetisk undersøkelse av befruktede egg før de settes inn i livmoren) ved alvorlige arvelige sykdommer. Dette kan gjøre det mulig å hindre overføring av alvorlig arvelige sykdommer fra foreldre til barn. Såkalt vevstyping i forbindelse med preimplantasjonsdiagnostikk kan gjøre at barn som er født etter behandlingen kan være donor og redde livet til en alvorlig syk søster eller bror som trenger stamcelletransplantasjon. Også dette vil regjeringen åpne for.

Vil benytte mulighetene
Regjeringen forsvarer sitt ønske om å tillate forskning på overtallige befruktede egg med at det er viktig å benytte de mulighetene vitenskapen gir. Håpet er at denne kunnskapen i framtida kan brukes til å behandle sykdommer.

- Nye behandlingsmetoder
- Det er håp om at stamcelleforskning kan bidra til utvikling av nye behandlingsmetoder ved sykdommer som Parkinson, hjerte- og karlidelser, multippel sklerose, diabetes, hiv/aids, kreft og flere andre. I dag blir eggene destruert, i stedet for å bli brukt i verdifull forskning, sier Sylvia Brustad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere