*Nettavisen* Nyheter.

Vil garantere borgerlønn

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Venstre ber statsråd Bjarne Håkon Hanssen (Ap) holde løftet sitt om en garantert minsteinntekt for alle på 120.000 kroner.

29.07.06 10:41

- Bjarne Håkon Hanssen gikk inn for en garantert minstelønn på 120.000 kroner da han ledet Arbeiderpartiets rettferdighetsutvalg i 2002, sier Venstres medlem i sosialkomiteen André N. Skjelstad, til TV 2 Nettavisen.

Hjelp fra Venstre
Nå øyner Skjelstad mulighet til å få igjennom en av Venstres hjertesaker, nemlig en borgerlønn som en garantert minsteinntekt på 2G (ca 120.000) for mennesker som av ulike årsaker faller utenom det ordinære arbeidsliv og dermed ikke kan forsørge seg selv. Hanssen skal nemlig legge fram en velferdsmelding til høsten der det er ventet radikale tiltak siden Stoltenberg-regjeringen har lovet å avskaffe fattigdom.

Skjelstad vil hjelpe Hanssen med å holde løftet sitt.

Kampen mot fattigdom

* Hanssen gikk i 2002 inn for å innføre en kvalifiseringsrett, som innebærer at alle kan forlange utdanning eller arbeid.

* De som ønsker å bruke denne retten, skal inngå en velferdskontrakt som skal sikre dem utdanning/arbeid og en fast årslønn på om lag 120.000 kroner - uansett om de arbeider full tid eller bare to dager per uke.

* Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) mener at sosialstøtten er for lav til at folk kan klare seg på den.


* Den nasjonale, veiledende sosialhjelp-normen fra regjeringen på 4.270 kroner per måned. Det er 3.030 kroner mindre enn det Sifo-økonomene mener en enslig norsk mann trenger for å leve.

*En rekke kommuner betaler mindre sosialhjelp enn det regjeringen mener bør være minstesatsen, viser tall fra Fattignorge.

* Da de rødgrønne la fram Soria Moria-erklæringen sa Jens Stoltenberg at den nye regjeringen skal utrydde fattigdom.

* Men ni måneder senere viser nye tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) at sosialhjelpsmottakere i 2004 hadde et inntektsnivå som utgjorde 64 prosent av det generelle inntektsnivået i befolkningen. På midten av 1990-tallet var tilsvarende andel 69 prosent. Samtidig har norske husholdninger fått 30 prosent mer å rutte for de fem siste årene.

- Vi ønsker at Hanssen skal innføre borgerlønn eller garantert minsteinntekt som prøveordning i enkelte kommuner forbindelse med at NAV-refomen nå settes i gang, sier Skjelstad.

- Skal gjelde alle
Garantien skal gjelde for mennesker som av ulike årsaker faller utenom det ordinære arbeidsliv og dermed ikke kan forsørge seg selv.

- Samtidig må en ordning med borgerlønn ikke føre til passivisering og hindre aktivt jobbsøking for mottakerne, sier Skjelstad.

Forpliktende plan
Venstre ønsker at mottakerne av borgerlønn skal ha en lovfestet rett til å få sin egen handlingsplan som skal være forpliktende både for brukeren og det offentlige. Mottakeren skal selv delta i utarbeidelse av planen.

- Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) forsøkte å leve på sosialtrygdsatsen for en enslig, som nå er 4270 kroner i måneden, men klarte det ikke. Kan du forstå det?

- Ja, absolutt. Spesielt i et urbant område vil det være uhyre vanskelig. Borgerlønn vil kunne hindre den belastningen og skammen mange opplever det er å motta sosialhjelp, og det å bli sendt fra kontor til kontor i det offentlige hjelpeapparatet.

- Vil borgerlønn kunne bidra til at folk blir passive og ikke går inn for å jobbe?

- Nei, jeg tror ikke det vil bli noen sovepute. 120.000 kroner vil ikke være så mye at folk blir passive. Men det vil skape en verdighet for de som av ulike grunner ikke kan jobbe, som de så sårt trenger. I tillegg vil det skape mindre byråkrati i forhold til landets sosialkontorer fordi vi får én lik rettighet, sier Skjelstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag