RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FORTRINNSRETT: Byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl, vil gi barn av flyktninger fortrinnsrett til barnehageplass i Oslo.
FORTRINNSRETT: Byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl, vil gi barn av flyktninger fortrinnsrett til barnehageplass i Oslo. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Vil gi flyktninger fortrinnsrett til barnehageplass

- Urimelig, mener Frp om forslaget fra Oslo-byrådet.

Byrådet i Oslo vil endre barnehageforskriften, og foreslår to barnehageopptak i året: 1. mars og 15. august. I tillegg vil de gi nyankomne flyktninger fortrinnsrett til barnehageplass.

URIMELIG: Frps vararepresentant i Oslo bystyre, Aina Stenersen, mener det er urimelig å gi barn av flyktninger fortrinnsrett til barnehageplass.

Fremskrittspartiet mener imidlertid at det er feil å gi flyktningbarn fortrinnsrett.

- Det mener jeg er urimelig. Alle må likebehandles, og med tanke på den store andelen minoriteter Oslo allerede har i barnehagene, blir det feil å prioritere en gruppe fremfor en annen, sier Aina Stenersen, tidligere leder i Oslo Frp og vararepresentant i Oslo bystyre, til Nettavisen.

Les også: Listhaug mener mange flyktninger får for dårlig tilbud

- Oslo kan ikke vente på regjeringen

De som ifølge forslaget skal få fortrinnsrett, er barn av foreldre som deltar i Oslo kommunes introduksjonsprogram for nyankomne flyktninger.

- De nye reglene vil gi foreldre bedre forutsigbarhet for når de kan forvente å få barnehageplass, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (Ap), i en pressemelding.

Byrådet påpeker at det er en stor økning i antall barn av flyktninger i Oslo, og at de har et stort behov for barnehageplass så fort som mulig.

«Mange av disse barna trenger ekstra hjelp og oppfølging. Deres foresatte må også ha mulighet til å delta i norskopplæring, introduksjonsprogram og andre integreringstiltak, og da er de avhengig av et barnehagetilbud til sine barn», skriver de i pressemeldingen.

- Oslo kan ikke vente på en regjering som ikke tar ansvar, derfor vil vi gi disse barna en prioritet i barnehageopptaket slik at disse familiene kan komme i gang med viktig læring. Dette er integrering i praksis, sier Tellevik Dahl.

Les også: Ap vil foreslå asylendringer snarest

- Ingen skal ha fortrinnsrett

Stenersen mener byrådet bør endre sitt forslag, slik at alle barn i Oslo har like stor mulighet til å få barnehageplass.

- Det er denne forskjellesbehandlingen vi ikke ønsker. Ingen skal ha fortrinnsrett. Alle barn i Oslo skal ha rett til å søke seg en barnehageplass uansett hva slags situasjon de kommer fra, påpeker hun.

Hun viser til at Oslo har mange minoritetsspråkelige barn som også har utfordringer med å lære seg norsk og å bli integrert.

- Disse må jo også få tilbud om barnehageplass som alle andre, sier hun.

Les også: Oslo kommune får si nei til private barnehager

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere