RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha asylsøkere rett inn i arbeid

Sist oppdatert:
Hundrevis av asylsøkere bør kunne settes rett i arbeid. Det mener KrFs Bjørg Tørresdal.

Stortingsrepresentant Bjørg Tørresdal kaster en brannfakkel inn i norsk innvandringsdebatt.

– Mange av dem som søker asyl i Norge kan gå rett i arbeid. De bør tas ut av køen og i stedet få status som arbeidsinnvandrere, sier Tørresdal til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). KrFs innvandingspolitiske talskvinne mener det er et tankekors at Norge på den ene siden mangler arbeidskraft, mens tusenvis av asylsøkere på den annen side står i kø for å få opphold i landet vårt.

– Alle parter vinner på at system med mer fleksibilitet, sier KrF-representanten. Hun viser til at arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen håndterer begge sider av dette sakskomplekset.

Tre muligheter
Innvandringen til Norge skjer i hovedsak gjennom tre kanaler: Behovet for beskyttelse, familiegjenforening og arbeidsinnvandring. Prognoser viser samtidig at det ventes rundt 10.500 asylsøkere i år. Det er det dobbelte av tilstrømmingen i fjor. Fredag la regjeringen fram tiltak som skal begrense asyltilstrømmingen. For et par uker siden åpnet regjeringen på den annen side for økt arbeidsinnvandring fra land utenfor EØS-området.

Bjørg Tørresdal mener dagens innvandringslov er grei, men hun vil ha en annen praktisering fra myndighetenes side.

– Mange av dem som søker asyl er godt kvalifisert til å kunne gå rett inn i norsk arbeidsliv. Flere hundre asylsøkere bør tas ut av køen og i stedet få status som arbeidsinnvandrere. De kan få jobb og bosette seg selv der det er aktuelt. Dette gir rask integrering, sier Tørresdal.

Lange køer
Alternativet er lang ventetid hvor det brukes store ressurser på å avklare om behovet for beskyttelse er til stede. I tillegg kommer virksomheten ved asylmottakene og den vanskelige bosettingen i kommunene.

Bjørg Tørresdal understreker at det bare er aktuelt å gi arbeidstillatelse til mennesker med kjent identitet og at de ellers oppfyller kvalifikasjonene som trengs for å bli arbeidsinnvandrer.

– Disse menneskene må ses på som en ressurs, ikke bare bli karakterisert som en utfordring. Og så er det opp til bedriftene å ta sitt ansvar, sier hun.

Rettigheter
– Hva skjer hvis man mister jobben?

– Rettighetene forsvinner ikke, og i verste fall vil vedkommende på ny havne i køen av asylsøkere, sier hun – og innrømmer at asylstatus gir bedre beskyttelse enn det en arbeidsinnvandrer har.

KrF-representanten tror ikke det nye systemet hun skisserer vil øke asyltilstrømmingen til Norge.

– Nei, jeg tror heller tvert om. Men hvis det skulle vise seg at jeg tar feil, så er det bare å reversere praktiseringen tilbake til dagens system, sier Tørresdal.

Dårlig forslag
Senterpartiets Trygve S. Vedum mener KrF-forslaget er feil medisin.

– Dette er uklokt. Tilstrømmingen av asylsøkere vil øke voldsomt når det blir kjent at muligheten for arbeidsinnvadring også ligger der. Jeg er opptatt av å holde fast på vår linje, nemlig at det er behovet for beskyttelse som skal avgjøre om man får asyl i Norge. Hvis man ikke har behov for beskyttelse, så skal man ikke ha en omvei til Norge gjennom arbeidsinnvadring, sier Sp-talsmannen på Stortinget.

Han tror også at KrF-forslaget vil medføre et stor nytt byråkrati.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere