RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha billigere tannlege

Sist oppdatert:
Venstre vil foreslå at tannhelsebehandling skal sidestilles med legebesøk.

Det er stor enighet om at det ikke finnes faglige grunner til at tannhelsebehandlingen skal være atskilt fra annen medisinsk behandling. Det store spørsmålet er hvem som skal betale.

Venstre mener at en offentlig finansiering av tannhelsebehandlingen vil være rettferdig for alle.

Ikke råd til tannlege
- Mange rusmisbrukere sliter med dårlige tenner, mange med spiseforstyrrelser har svært dårlig tannhelse og enkelte må ta opp lån for å dekke kostnadene ved behandling. I dag vet vi at et forsøksprosjekt med å gi utsatte grupper blant eldre og uføre gratis tannlegebehandling har vært vellykket, sier Gunvald Ludvigsen (V) i Helse- og Omsorgskomiteen

Mange med lav inntekt dropper tannlegebesøket med det resultat at problemene og kostnadene vokser. Venstre ønsker at personer med inntekt under 2 G (under 120.000) skal få gratis tannhelsebehandling.

Dårlig tannhelse er sosialt stigmatiserende. Det kan for noen grupper hindre sosial kontakt og vanskeliggjøre det å skaffe seg arbeid. I tillegg er det ofte store smerter forbundet med dårlig tannhelse. Den rødgrønne regjeringen har gått høyt ut på banen for å tette den sosiale ulikheten når det gjelder helse. Budsjettet til høsten vil vise om regjeringen mener alvor.

Utsatte grupper
- Venstre mener at en offentlig finansiert ordning knyttet til tannhelsebehandling vil gi utsatte grupper verdighet og sikre bedre tannhelse for hele befolkningen. En gradvis innfasing over tid vil være den beste metoden, både for å sikre tilgang på nok tannleger og for å få et fastprissystem på linje med fastlegeordningen, sier helsepolitisk talsmann i Venstre Gunvald Ludvigsen.

- Venstre vil arbeide for en rettferdig ordning med gratis tannhelsebehandling til de som trenger det mest og deretter en gradvis overgang til en ordning på lik linje med fastlegeordningen, sier Ludvigsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere