*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha dobbel matmoms

Framtiden i våre hender foreslår i sin alternative årstale at momsen på vanlige matvarer bør heves kraftig.

15.02.06 13:23

De økologiske varene bør imidlertid bli fritatt for moms, ifølge organisasjonens planer. På denne måten håper Framtiden i våre hender (FiVH) å dreie forbruket bort fra varer som er svært ressurskrevende å produsere.

- Produksjon av én kilo kjøttdeig medfører ifølge en EU-studie utslipp av vel 22 kilo klimagasser, like mye som fra ti liter bensin. Likevel er ti liter bensin belagt med 49 kroner i særavgift pluss full moms, mens kjøttproduksjon er subsidiert og produktene slipper med halv moms, sa daglig leder Arild Hermstad i FiVH på en presentasjon onsdag.

Ikke alle hopper i taket
Organisasjonen la frem sitt alternativ til Norges Bank-sjef Svein Gjedrems årstale, som holdes torsdag.

Finansminister Kristin Halvorsen var til stede på arrangementet. Selv om en dobling av matmomsen ikke er alle regjeringspartienes ønskeliste, synes Halvorsen at argumentasjonen var interessant.

- Det er et tankekors, og jeg har ikke tenkt på det før, i forhold til miljø og produksjon av mat. Det er ikke sikkert at jeg vil doble momsen over natten, men det er absolutt noe å tenke på, sa finansministeren.

Fra olje til solceller
FiVH trakk i sin presentasjon særlig frem økningen i det private forbruket, som siden 1990 har steget med 50 prosent per person. De neste fire årene anslår Statistisk sentralbyrå at forbruket vil øke med 11 prosent per person.

- For miljøet betyr det svært mye hvordan vi har tenkt å bruke de 100 milliarder kronene som skal legges til vårt årlige private forbruk innen neste stortingsvalg, påpekte Hermstad.

I tillegg la organisasjonen frem forslag til bruk av oljeoverskuddet. Investeringer i sol-, vind- og bioenergi var det heteste tipset, og da spesielt i fattige land der parafin brukes som energikilde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.