Vil ha fugleerstatning

Norges Bondelag har bedt om at fjørfeprodusenter som rammes av fuglevirustiltak skal få erstatning fra staten.

15.03.06 08:12

- Vi vet jo at fugleinfluensaen trolig kommer hit til landet. Og vi har bedt departementet om å finne en løsning for fjørfeprodusenter som blir rammet, slik at de ikke lider et unødig stort økonomisk tap, sier Bjarne Undheim, leder i Norges Bondelag til TV 2 Nettavisen.

Rammes av tiltakene
Det er i første rekke fjørfeprodusentene som blir rammet av beskyttelsestiltakene som Norges Bondelag taler på vegne av.

- Det er to trinn. For det første gjelder det dersom fugler blir funnet døde av fugleinfluensa et sted, vil det bli innført en ring, en sone, som skal sikre kontroll med smitte i området. Dersom fjørfeprodusenter er i ringen, kan de risikere å ikke få levert kyllinger og egg innenfor normal slaktetid. Og da vil de ikke lenger være aktuelle som salgsvare, sier Undheim.

Trinn to omfatter dersom fugleinfluensaen rammer en tambesetning i hønseproduksjonen.

- Da vil bonden som eier besetningen bli pålagt å slakte besetningen. Han vil få erstatning for det. Men andre som driver fjørfe i området vil bli pålagt restriksjoner. De kan risikere at det går så lang tid før de får selge kyllinger og egg at de risikerer å ikke få levere produktene til matproduksjon, sier bondelagslederen.

Føre var
Norges Bondelag kommer med støtet overfor Landbruks- og matdepartementet for å være føre var.

- Vi ønsker å være litt føre var i forhold til avgrensing av de som blir rammet av tiltakene. I motsetning til da vi hadde skrapesjuke her i landet. Da kom erstatningsdiskusjonen i etterkant, sier han.

Han mener det aldri kan ha vært tilfelle fra myndighetenes side at enkelte fjørfebønder tilfeldig skal lide store økonomiske tap avhengig av hvor sykdommen slår til først.

- Det er jo helt uforskyldt for bonden som rammes, sier han.

- Hvis myndigheten sier at det skal innføres restriksjoner, med de konsekvenser det får, så mener vi at det må være et statlig ansvar å dekke tapet dersom ikke forsikringen til bonden gjør dette, sier han.

Store summer
Erstatningskravene kan komme opp i store summer. Hvor mye har ikke Bjarne Undheim noen detaljkunnskap om.

- Vi er i dialog med departementet nå, og vi håper vi kan bli enige, sier han.

Bondelaget hadde et møte med departementet i går tirsdag der de snakket videre om en løsning.

Når en endelig avtale kan komme på plass, er så langt usikkert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.