*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha innsynsrett

Et nytt lovforslag fra regjeringen kan komme til å vingeklippe Sivilombudsmannen.

26.10.06 23:24

Selve bindeleddet mellom maktens korridorer i regjeringskvartalet og folket selv, sivilombudsmannen, kan få mindre innsyn i forvaltningens dokumenter som følge av et nytt lovforslag. Dermed kan regjeringen lettere dekke over informasjon i klagesaker mellom folk og stat.

- Udemokratisk
Opposisjonen er sterkt mot lovendringen, og Høyre ønsker at sivilombudsmannen får bekreftet sin innsynsrett.

- I verste fall kan dette føre til at forvaltningen holder på papirer som sivilombudsmannen trenger for å gjøre jobben sin på vegne av folk flest. Det synes jeg er udemokratisk og det er et stort problem hvis dette blir resultatet, sier medlem i justiskomiteen, André Oktay Dahl (H), til TV 2 Nyhetene.

For som en følge av en endring i tvisteloven, kan sivilombudsmannens innsynsrett reduseres. Dette fordi ombudsmannslovens paragraf 7 henviser til nettopp tvisteloven og retten til innsyn i dokumenter hos domstolene.

- Det som jeg har reagert på er at man knytter fortsatt opp ombudsmannens innsynsrett til de reglene som gjelder for domstolene, sier sivilombudsmann Arne Fliflet.

Ber om endringer
Høyres medlemmer i justiskomiteen har i et brev bedt om en endring i ordlyden i ombudsmannsloven før møtet i Stortinget i morgen. Endringene vil bekrefte og klargjøre sivilombudsmannens rett til innsyn hos forvaltningen.

- Det blir en klarere å enklere regel å praktisere. Og jeg ser ingen betenkeligheter med en slik klar og ubeskåren regel, sier Fliflet.

- Vi har samme debatt om riksrevisjonen som fikk de rettighetene de bør ha. Sånn bør det også være for sivilombudsmannen, sier Dahl.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.