RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha mer fart på vindkraften

Foto: Herskedal, Kjell (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Senterpartiet vil danne et eget statlig selskap for å få fart på vindkraft i Norge.

– Vi vil opprette et «Statvind» som skal være en motor i forskning, utvikling og kommersialisering av vindkraft på land og til havs, sier stortingsrepresentant Erling Sande (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Senterpartiets programkomité går inn for en slik formulering, og Sande håper at en fortsatt rødgrønn regjering stiller seg positiv i neste stortingsperiode.

Stort potensial
– Jeg er spesielt opptatt av å få bygd store vindkraftanlegg offshore. Her er det ifølge Enova et potensial på 14.000 terawattimer (TWh), sier Senterpartiets energi- og miljøpolitiske talsmann. 1 TWh er det samme som en milliard kilowattimer og tilsvarer strømforbruket i en by på 50.000 innbyggere i ett år.

– Offshore vindkraftanlegg vil være store og dyre. Derfor trenger vi å bruke statlig kapital på dette området. Det dreier seg om både forskning, utvikling og finansiering. Jeg ser for meg at «Statvind» kan stå for prosjekter alene eller i samarbeid med andre private og offentlige aktører, sier han.

Stor ressurs
– Målet er nødvendigvis ikke å eie alene, men å inngå allianser på utbyggingssiden. Vi må stimulere miljøer som ligger langt framme med å utvikle løsninger, sier Sande.

Han viser til at staten har lyktes med statlige selskaper som Statoil og Statkraft innenfor henholdsvis olje og vannkraft.

– Nå må vi tenke på samme måte for å lykkes med vindkraft. Det handler om at fellesskapet skal få utbytte av de vindressursene. Dette er jo fornybar energi der det er viktig å utvikle norsk teknologi og kompetanse, sier Sande.

Langt til havs
Erling Sande er glad for at det har blitt bygget en del vindmøller på land, og han hilser velkommen prosjekter med vindmøller til havs som står på sjøbunnen.

– Men de store mulighetene ligger i vindmøller på flytende konstruksjoner. Da har vi kjempestore arealer som kan utnyttes, sier Sp-talsmannen.

Han innrømmer at dagens støtteordninger for vindkraft ikke er gode nok, men legger til at regjeringen har lagt mye penger på bordet for å utvikle ulike former for fornybar energi.

– Vi må satse på vindkraft generelt, men det trengs en ny organisering for å løfte vindkraften offshore. Det behøver ikke å koste så mye penger i starten. Det viktige er å komme i gang. Selv Statoil var et lite selskap i starten, sier Sande. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere