RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha milliardene til neste år

Sist oppdatert:
Sjeføkonom mener Haga burde ventet med milliardgaven.

Kommunene får to milliarder i ekstra skatteinntekter i år. Sjeføkonom vil heller ha pengene til neste år.

NA24 - din næringslivsavis

Onsdag kveld kunne kommunalminister Åslaug Haga (Sp) slippe en kommunal milliardlekkasje ut av sekken, beleilig plassert mot slutten av kommunevalgkampen. Det var nye opplysninger fra Finansdepartementet som ga Haga ammunisjonen hun trengte til å komme med gladmeldingen til NRK.

- Jeg er glad for at økningen av skatteinntekter fører til en ytterligere forbedring av kommuneøkonomien, sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga.

Vil ha pengene til neste år
Totalt er det to milliarder ekstra skattekroner kommunene får beholde på tampen av året.

Men sjeføkonomen i Unio, fagforbundet som organiserer en lang rekke kommunalt ansatte, blant annet lærere, sykepleiere og førskolelærere, vil heller ha pengene til neste år. Som faste, frie midler.

- Det er veldig fint at det er god skatteinngang. Men det som kommer sent på året i form av økte skatteinntekter er penger som kommunene ofte vegrer seg å bruke. Det hadde nesten vært bedre om de hadde tatt de inn i år, og lagt de til som faste inntekter i 2008, sier Erik Orskaug til NA24.

Orskaug forteller at kommuner og fylkeskommuner trenger bedre og mer langsiktige rammebetingelser, slik at de tør å satse på et bedre tjenestetilbud, flere lærere per elev og bedre hjemmetjeneste og sykehjemstilbud.

Ikke godt nok
Han mener at regjeringens opplegg for neste år, ikke er godt nok. De lover en økning på to milliarder kroner i frie inntekter. Men det kan kun dekke behovene som følger av endringer i befolkningssammensetningen, blant annet flere eldre.

- Regjeringen lovet en opptrappingsplan for kommunene og bidro med 3,9 milliarder kroner i 2006 og 1,4 milliarder kroner i 2007. Det kommer ingenting i 2008. det er ikke en opptrappingsplan, det er en nedbremsingsplan, mener sjeføkonomen.

Nå jobber regjeringen med statsbudsjettet, og Unio mener de frie inntektene må økes med over tre milliarder kroner i 2008, bare for å nå de personellmålsettingene som er satt i skolesektoren og pleie og omsorg.

- Kommunene trenger ikke en «rykk og napp-økonomi». Regjeringen klarer ikke å lage gode nok anslag for hva skatteinngangen til kommunene blir. Det er bedre med jevnere inntektsvekst for kommunene, sånn at de lettere kan pådra seg faste driftsutgifter på tjenesteområdet, mener Unio-sjeføkonomen.

Valgflesklekkasje
Han påpeker at budsjettlekkasjen kommer beleilig midt i valgkampinnspurten. Vanligvis er de en godt bevart hemmelighet frem til statsbudsjettet blir lagt frem. Det er ennå en drøy måned til det skjer.

- Det er ikke noe hokus pokus i det. Disse opplysningene har de sittet på en stund, men vanligvis blir de kjent i forbindelse med statsbudsjettet, sier han.

Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken (Sp) i Kommunaldepartementet i gir følgende forklaring på budsjettlekkasjen.

- Vi valgte å offentliggjøre tallene nå, så snart de forelå. Det er viktig at kommunene får oppdaterte tall så tidlig som mulig, slik at budsjettene kan justeres i tråd med realitetene, han i en e-post til Kommunal Rapport.

Dårligere neste år
De pengene kommer uansett ikke tilbake til neste år, og sjeføkonom Per Richard Johansen i Kommunenes Sentralforbund, sa til NA24 torsdag at de disponible inntektene for kommunene vil bli lavere til neste år. Kostnadene er høyere, blant annet på grunn av økte lønnskostnader, økte renter en kraftig økning i byggeprisene.

- Vårt anslag er at utviklingen i frie inntekter ligger an til en nedgang på 2,2 prosent reelt sett. Vi venter at de økonomiske resultatene skal bli klart dårligere enn de var i fjor, sa Johansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere