RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha ny lov for funksjonshemmede

Sist oppdatert:
Barne- og likestillingsministeren vil med loven i hånd gjøre hverdagen enklere for funksjonshemmede.

En fersk undersøkelse dokumenterer at nordmenn med nedsatt funksjonsevne på en rekke områder sliter med å delta i samfunnslivet på lik linje med sine funksjonsfriske landsmenn. Nå vil Barne- og likestillingsdepartementet lage nye lover for å fjerne hindere.

Lover ny lov
- Denne rapporten gir stor legitimitet til det arbeidet jeg holder på med. Vi skal legge fram forslag til ny lov i løpet av 2008, sier barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) til TV 2 Nyhetskanalen.

Tirsdag fikk hun overrakt rapporten fra Nasjonalt dokumentasjonssenter for personer med nedsatt funksjonsevne.

Vil ha vekk hindere
Den viser blant annet at nordmenn flest mener det er riktig å bruke omfattende virkemidler for å fjerne fysiske hindere som gjør hverdagen vanskelig for funksjonshemmede.

Ifølge rapporten mener 73 prosent det bør innføres klare tidsfrister for utbedringer av bygninger som ikke er tilgjengelige. 90 prosent av befolkningen - og 83 prosent av norske ledere - er enige i at det trengs langt flere tiltak for å gi funksjonshemmede de samme muligheter i arbeidslivet som andre.

Langt igjen
Ifølge rapporten er det stor avstand mellom politiske målsettinger og realiseringen av et samfunn for alle:

I andre kvartal i år var sysselsettingsandelen blant funksjonshemmede på 45 prosent, nesten 30 prosentpoeng lavere enn i den yrkesaktive befolkningen som helheten.

3,7 millioner nordmenn bor i boliger hvor rullestolbrukere ikke kan komme inn.

Synshemmede, trygdede og andre bruker PC og internett i mindre grad enn andre.

Det er stor svikt i samordningen av sosial- og helsetjenester for personer med behov for langvarige og koordinerte tjenester. I tillegg er det manglende praktisering av lovreglene. Dette er en hovedbarriere for samfunnsdeltakelse for en stor gruppe mennesker, heter det i rapporten som ble presentert tirsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere