*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha Oljefondet ut av sosial dumping

Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Ikke nok å si nei til kull, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

28.05.15 13:56

OSLO (Nettavisen): Onsdag overrakte miljøorganisasjonene 44.000 underskrifter til stortingspolitikerne med krav om å trekke Oljefondet ut av kull. Deretter kom meldingen om at dette får flertall på Stortinget. Rødt-leder Bjørnar Moxnes gleder seg over dette, men vil også føye sosial dumping til fy-lista.

- Jeg mener at Oljefondet også bør gå ut av menneskefiendtlig aktivitet. Jeg vil ikke at pensjonspengene våre skal investeres i selskaper som behandler arbeidsfolk som slaver, sier han til Nettavisen.

Rødt samles fredag til landsmøte i Oslo. I det kommende kommunevalget vil kampen mot forskjells-Norge stå øverst på dagsorden.

Peker ut Ryanair

Rødt-lederen peker blant annet på det irske lavprisflyselskapet Ryanair når det gjelder sosial dumping:

- De har betalt lønninger på 140.000 brutto og nektet folk sykelønn og pensjon. Dette selskapet bør vi trekke oljefondet ut av. Sosial dumping betyr utnytting av arbeidstakere og at arbeidslivet utvikler seg til en alles kamp mot alle. Da vil de de sterkeste vinne, og de svakeste stå igjen med lua i hånda, sier Moxnes.

- Viktig med sterke fagforeninger

Det norske velferdssamfunnet er ifølge Rødt-lederen et godt eksempel på hvor viktig det er med sterke fagforeninger som bekjemper sosial dumping.

- Uten fagforeningene ville vi ikke hatt åttetimers arbeidsdag, retten til helsehjelp og utdanning uavhengig av hvor mye penger man har. Uten fagforeningene ville vi ikke hatt en arbeidsmiljølov som gir vern til de ansatte. Hadde selskaper som Ryanair fått ture fram som de ville, kunne vi bare vinket farvel til den norske modellen, hevder Moxnes.

Han synes det blir et paradoks at Norge skal investere pensjonspenger i slike selskaper.

- Ja, det blir rart. Dette er selskaper som undergraver fagforeningene og sprer sosial dumping. Det er et enormt problem i mange fattige land, men også i Norge ser vi nå hvordan sosial dumping brer om seg i bransje etter bransje. Da må vi jo ikke sponse denne virksomheten, men heller trekke pengene våre ut, argumenterer han.

Klar for landsmøte

Partiet Rødt innleder sitt landsmøte på Håndverkeren i Oslo fredag. På en meningsmåling Ipsos MMI har gjennomført i perioden 18. til 20. mai faller Rødt 0,3 prosentpoeng til en oppslutning på 1,6. Partiet har i dag 71 folkevalgte i fylkesting og kommunestyrer rundt om i landet og stiller lister i 87 kommuner. Moxnes sitter i bystyret i Oslo og er også listetopp i hovedstaden før høstens valg. Han sier målsettingen er å kapre tre plasser i Oslo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.