*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha statlig betalt kirke

Foto: Ole Berthelsen (Nettavisen)

Et klart flertall av høringsinstansene ønsker å beholde statskirken, betalt av Staten. - Nå starter debatten, mener Trond Giske.

25.01.07 13:42

Se pressekonferansen direkte på TV 2 Sumo.

Torsdag la kultur- og kirkeminister Trond Giske fram resultatet av høringen om statskirkeordningen.

57 prosent
Av de 1550 instansene som har deltatt, mener 57 prosent at statskirken bør beholdes. 333 prosent mener ordningen bør avvikles.

69 prosent av kommunene og 53 prosent av menighetsrådene mener statskirkeordningen bør beholdes. Støtten er størst i Nord-Norge og lavest på Vestlandet.

- Det som går igjen i høringsuttalelsen er at folk føler seg utrygge på om det som nå er en åpen og inkluderende folkekirke fortsatt vil være det, sa Giske under pressekonferansen.

Må betale
Nærmere åtte av ti høringsdeltakere vil at statskirken skal være offentlig finansiert. Bare 16,5 prosent ønsket seg en blanding av offentlig tilskudd og medlemsavgift. Et stort flertall mener også at den lokal kirken bør eie kirkebyggene, mens kommunen må ha det økonomiske ansvaret. 55 prosent av høringsinstansene ønsker at kirken forankres i Grunnloven på samme måte som i dag.

Må betale
Nærmere åtte av ti høringsdeltakere vil at statskirken skal være offentlig finansiert. Bare 16,5 prosent ønsket seg en blanding av offentlig tilskudd og medlemsavgift. Et stort flertall mener også at den lokal kirken bør eie kirkebyggene, mens kommunen må ha det økonomiske ansvaret. 55 prosent av høringsinstansene ønsker at kirken forankres i Grunnloven på samme måte som i dag.Trond Giske innrømmer at resultatet av høringen ikke nødvendigvis er representiv for hva nordmenn flest mener om statskirken.

- Debatten er ikke avsluttet med denne runden, det er nå den begynner, sier han til Nettavisen.

- Det blir mer håndfast når partiene skal ta stilling til høringen. Grunnloven krever også at en lovendring må vedtas i løpet av to stortingsperioder. Statskirken kan dermed bli tema før valget i 2009, fortsetter han.

Hele spekteret
Giske, som er kjent som tilhenger av å beholde statskirken, vil ikke si hvilken løsning Regjeringen vil anbefale. SV går klart mot fortsatt statskirke, mens Sp er for. Ap har så langt ikke flagget noe syn.

- Regjeringen har hele spekteret av meninger som skal til for å finne en god og samlende løsning, sa han.

En landsomfattende undersøkelse utført av Opinion i november i fjor viste at 40 prosent av de spurte var klart i mot å avvikle statskirkeordningen. De fleste av tilhengerne var blant velgerne i Høyre, Sp og Frp. Blant tilhengerne av et skille, var de fleste å finne i SV og i Venstre.

Uheldig
Trond Giske mener det ikke er lurrt å avgjøre spørsmålet om statskirken med en folkeavstemning.

- Det reiser en del prinsipper i forholdet mellom majoriteten, som har én religion, og mindretallet. Her må man balansere mellom hensynet til flertallet og midretallet, sier han til TV 2 Nyhetskanalen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.