RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha tak på bondestøtte

(Bugdeforskning.no)
Sist oppdatert:
Professor Reidar Almås vil ha et øvre tak for hvor mye en enkelt bonde kan få i produksjonstilskudd.

Professoren ved Norsk senter for bygdeforskning sier dette til Nationen i kjølvannet av at listene som viser hvor mye hver enkelt bonde i landet får i tilskudd nå er offentliggjort.

Han mener det sliter på legitimiteten til landbrukspolitikken at man finner milliardærer på tilskudds-toppen.

TV 2 Nettavisen gjorde torsdag listen over hva hver enkelt av over 50.000 norske bønder får i tilskudd søkbar og tilgjengelig. Listen kan du lese her.

På tide
Almaas sier han mener det var på tide dette ble offentlig, og forteller til avisen at man i USA i 15 år kunnet gå inn og se hva naboen får i landbruksstøtte.

Almås håper at offentliggjøringen av lista vil gi endringer i støtteordningene. Landbruksminister Terje Riis-Johansen har sagt at han vil vri mer av landbruksstøtten over mot mindre og mellomstore gårdsbruk.

600.000 til 700.000
- Jeg utfordrer landbruksministeren: Senest ved neste jordbruksoppgjør bør han sette et tak for støtte, slik også Demokratene i USA nå har foreslått, sier han til Nationen. Han hinter om et tak på rundt 600.000 til 700.000 kroner.

Den som får mest i Norge i dag er søkkrike Carl Otto Løvenskiold, med 1,35 millioner kroner. Totalt deles det ut 7,1 milliarder kroner. Gjennomsnittsbonden får oppimot 136.000 kroner.

- Det vil jeg ikke tallfeste. Men Demokratene foreslår 100.000 dollar som maksgrense. Det blir mellom 600.000 og 700.000 norske kroner. Vi bør ikke ligge så langt unna, hinter Almås.

Leserstorm
Nationen skriver at de siste dagene opplevd en aldri så liten telefonstorm fra leserne etter offentliggjøringen av tilskuddslista. Samtidig har leder Bjarne Undheim i Norges Bondelag kritisert avisen for offentliggjøringen. Sjefredaktør Tove Lie deltok i en rekke radio- og tv-debatter i går for å svare på kritikken og forklare bakgrunnen for artikkelserien om landbruksstøtten torsdag.

- Det er ingen tvil om at dette er en sak som vekker reaksjoner, men langt fra alle reaksjonene har vært negative. Vi har også fått en rekke positive telefoner fra bønder som synes det er bra at vi har kjørt denne saken, sier Lie.

Får mest
Steinkjer er den landbrukskommunen som mottar mest i støtte, viser Nationes utregninger. Der mottar 638 bønder til sammen drøyt 115 millioner kroner. Det gir et snitt på 180.000 per bonde. Snittmessig havner Nessby kommune i Finnmark på toppen. Der deler seks bønder nesten 1,7 millioner - som gir et snitt på 277.000 per bonde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere