RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha våpensjekk i tinghuset

Sist oppdatert:
Oslo-politiet krever nå våpensjekk av alle besøkende ved inngangsdøren til tinghusene i Oslo.

(iOslo.no): Når tunge kriminelle stilles for retten må alle besøkende i dag gjennom en sikkerhetskontroll fordi det ikke er ønskelig at gjester bærer våpen på tilhørerbenken. Politiet må derfor bruke stadig mer ressurser på vakthold.

Flyplasskontroll
Politimester Anstein Gjengedal vil ha permanent metalldetektor og røntgenkontroll ved inngangen til Oslo Tingrett og Borgarting lagmannsrett. I likhet med kontrollposter på flyplasser vil han at disse skal være bemannet i tinghusets åpningstid. I dag er det bare slik kontroll i enkelte saker.

- Dette er en mer effektiv måte å kontrollere på. Det vil være mer betryggende for alle, og på linje med hva man har i offentlige bygg, som Stortinget og regjeringskvartalet, sier Statsadvokat Lasse Qvigstad ifølge Aftenposten.

-Bunkeraktig preg
Advokatforeningen er derimot svært kritisk til forslaget fordi det vil gi et bunkeraktig preg som ikke inviterer offentligheten til å delta. Han mener det finnes andre løsninger for permanent kontroll:

- I spesielle rettsaker der det kan være grunn til å frykte for noens sikkerhet, kan det være nødvendig. Som generelt tiltak er det ufordelaktig. Rettsvesenet blir ikke så åpent og demokratisk når man må sluses gjennom sikkerhetssystemer. jeg mener politiets praktiske hensyn må vike til fordel for en åpent rettspleie, sier leder Anders Ryssdal i Den Norske Advokatforening.

Kontroll av brudepar
Det er ikke bare de kriminelle som i så fall må igjennom kontrollen. Også besøkende til bryllup, skifteoppgjør og nabotvister er en del av hverdagen i rettssalene. I utgangspunktet er forslaget at alle skal sjekkes, men det er mulig de finner en praktisk løsning slik at brudepar slipper kontroll.

Les flere saker fra iOslo.no.

Les flere nyheter hos iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere