Vil hente 10.000 Syria-flyktninger - har fått ja til 1598

SA JA: Et flertall i Tromsø kommunestyre sa 29. april ja til å ta imot minst 140 flyktninger fra Syria i løpet av to år. Ordfører Jens Johan Hjort (H), til høyre, var blant dem som stemte for. Her står han sammen med lokale representanter for Amnesty - Lise Sundelin og Ole-Gunnar Solehim, som utfordret kommunene, og SVs ordførerkandidat Ingrid Marie Kielland, som fremmet forslaget i kommunestyret.

SA JA: Et flertall i Tromsø kommunestyre sa 29. april ja til å ta imot minst 140 flyktninger fra Syria i løpet av to år. Ordfører Jens Johan Hjort (H), til høyre, var blant dem som stemte for. Her står han sammen med lokale representanter for Amnesty - Lise Sundelin og Ole-Gunnar Solehim, som utfordret kommunene, og SVs ordførerkandidat Ingrid Marie Kielland, som fremmet forslaget i kommunestyret. Foto: (Nordlys)

Mens Stortinget diskuterer bosetting av 10.000 Syria-flyktninger, sitter mange norske kommuner på gjerdet.

20.05.15 14:16

OSLO (Nettavisen): En uke før fristen går ut, har bare en håndfull kommuner svart med konkrete tall på forespørselen fra inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) om hvor mange syriske kvoteflyktninger de kan greie å ta imot.

Se hva kommunene har svart i tabell lenger ned i saken.

Mange kommuner har bedt om forlenget frist for å gi svar på tilleggsanmodningen fra departementet. Noen har allerede svart nei, og én kommune - Sogndal kommune i Sogn og Fjordane - har svart at de vil avvente hva Stortinget beslutter.

Med kommunene som så langt har gitt et tallfestet positivt svar - Tromsø, Overhalla, Hvaler og Trondheim - kan Horne krysse av for 1307 flyktninger i 2015 og 2016 mens Stortinget diskuterer bosetting av 10.000.

Tromsø har vedtatt å bosette 140 ekstra syrere fordelt på 2015 og 2016.

Overhalla sier ja til sju ekstra flyktninger i år.

Hvaler kommune sier ja til ti ekstra flyktninger i år og neste år.

525+625 i Trondheim

Trondheim-ordfører Rita Ottervik (Ap) sier til Nettavisen tirsdag at kommunen har fattet vedtak om å motta 125 personer hvert år i 2015 og 2016 som et svar på spørsmålet om 10.000 Syria-flyktninger og i tillegg 300-400 i 2015 og inntil 500 i 2016 for å bidra til å tømme mottakene og få unna bosettingskøen.

Positive signaler

Inkluderingsdepartementet mottar nå daglig svar fra kommunene, så tallet vil hele tiden endre seg. Flere kommuner enn det som er krysset av har også gitt positive signaler. Det gjelder Oslo, Stavanger, Nordreisa, Gjesdal, Bygland, Arendal, Mandal og Moss.

Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland (H) sier ifølge Aftenposten at de går inn for å ta imot ytterligere 291 flyktninger i 2015.

Tar vi med Oslo i regnestykket, er 1598 bosettinger bekreftet.

Det er viktig å understreke at det her er snakk om bosetting av flyktninger i tillegg til det kommunene allerede har bekreftet og i tillegg til de som allerede står i bosettingskø.

5300 i bosettingskø allerede

Bosettingen av flyktninger ligger bedre an i år enn på samme tid i fjor, ifølge Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI). Men rundt om på norske mottak sitter det 5300 bosettingsklare flyktninger, så etterslepet er stort.

- Vi har langt igjen. Behovet i år er bosetting av 13.000 flyktninger, og vi har 8300 plasser så langt. Det er før man eventuelt tar beslutning om bosetting av ytterligere 10.000 de neste årene, sier stabsdirektør Bjørn Holden i IMDI til Nettavisen.

10.000 nye kvoteflyktninger?

Tirsdag kveld melder NTB at partiene på Stortinget er enige om å fortsette forhandlingene om kvoteflyktninger fra Syria kommende fredag. Et representantforslag fra SV sier Norge skal ta imot 10.000 Syria-flyktninger i 2015 og 2016. Regjeringen har så langt vendt tommelen ned for dette.

Sentrale myndigheter sliter allerede med å få kommunene til å takke ja til de flyktningene som står i bosettingskøen.

- 10.000? Det er bare å glemme det tallet, sier én kilde i regjeringspartiene til Aftenposten.

Forventer ja

Amnesty International, en av organisasjonene som sto bak kravet om bosetting av 10.000 Syria-flyktninger, forventer et positivt vedtak:

- Vi forventer at partiene på Stortinget nå står for det de har vedtatt på landsmøtene og kjemper for de vedtakene, sier generalsekretær John Peder Egenæs til Nettavisen.

- Dette vil kreve ja fra langt flere kommuner enn de som så langt har svart positivt. Er det praktisk mulig å bosette ytterligere 10.000 kvoteflyktninger i løpet av to år?

-Ja, vi klarte det under Balkan-krigen, og vi bør klare det nå. FNs høykommisær for flyktninger har identifisert en gruppe ekstra sårbare flyktninger, som trenger vår hjelp. Det er for eksempel folk som har vært utsatt for tortur, enslige kvinner og barn, grupper som ikke kan hjelpes der de er. Vi må være løsningsorienterte og få dette til.

Klikk på bildet for å forstørre.

HÅPER PÅ JA: - Vi må være løsningsorienterte og få dette til, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty om bosetting av Syria-flyktninger. Foto: Annemarte G. Norevik (Mediehuset Nettavisen)


Svarer nei

Flere kommuner har allerede svart nei på forespørselen fra Horne. Så langt gjelder det Rødøy, Bindal, Sokndal, Ullensaker, Ørskog, Siljan, Kragerø, Nissedal og Fyresdal.

Sauherad har ikke gitt noe konkret tall, men er positive til å øke bosettingen i 2015 og 2016. Austevoll svarer at de vil vurdere å bosette flere i 2016.

Ber om utsatt frist

Sveio, Rygge, Våler, Lesja, Ulstein, Skien, Sarpsborg, Eidsvoll, Gjerdrum, Leirfjord, Gol, Eigersund, Rømskog, Volda, Bømlo, Gjerstad, Andøy, Balsfjord, Lebesby, Meråker og Nome, Ibestad, Bø, Kåfjord, Andebu, Sarpsborg og Surnadal ber om utsatt frist.

SJEKK DIN KOMMUNE: I tabellen kan du søke etter eller bla deg fram til svaret fra din kommune. Finner du ikke kommunen, har ikke Inkluderingsdepartementet mottatt svar. Tabellen er oppdatert 19. mai.


Se også oppdatert oversikt på Inkluderingsdepartementets nettside.

Sjekk hvor mange flyktninger din kommune bosetter i perioden 2014-2016 her

Sendte brev til ordførerne

Det var i april inkluderingsminister Horne sendte brev til alle landets ordførere der hun på bakgrunn av en tilleggsanmodning fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) ba om tilbakemelding på hvor mange flyktninger hver kommune kan bosette i løpet av 2015 og 2016.

I brevet viser Horne til at verden nå opplever en flyktningekatastrofe vi ikke har sett maken til siden 2. verdenskrig og at nabolandene til Syria har store problemer med å klare den dramatiske befolkningsøkningen.

Klikk på bildet for å forstørre.

VIL BOSETTE FLERE: Inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) har bedt kommunene svare innen 27. mai. Foto: Frp/Flickr

Får økte tilskudd

Horne viser til at regjeringen har styrket kommunenes muligheter til å bosette det høye antallet flyktninger som allerede venter i norske mottak. Integreringstilskuddet for enslige voksne ble økt fra 666.800 kroner til 717.600 kroner i 2014 og ytterligere til 746.200 kroner i 2015. Tilskuddet utbetales over fem år. Den sittende regjeringen har samlet sett økt integreringstilskuddet med 300 millioner kroner siden de tiltrådte. Kommunene mottar også eget tilskudd til opplæring i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere. Også Husbankens tilskudd til utleieboliger er økt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.