RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil herme etter EU

Sist oppdatert:
SV og Venstre vil registrere alle som prøver å påvirke politikerne.

EU innfører lobbyregister. To stortingsrepresentanter vil ha det samme i Norge, men Stortinget har vendt tommelen ned før.

NA24 - din næringslivsavis

EU-kommisjonen vedtok onsdag å åpne et offentlig lobbyregister hvor de som ønsker å påvirke europeisk politikk skal registrere seg.

Det vil bli klare regler for hvilken informasjon lobbyistene skal legge igjen. Hvem er det man snakker for. Hva er målene? Hvem betaler regningen? Og selv om ordningen så langt er frivillig, mener de at ordningen understreker at lobbyisme mot EUs institusjoner er legitimt og nyttig.

Nedstemt i Norge
Det er en ordning Venstre og SV gjerne hadde sett at ble innført her til lands også. I mars 2004 la de to partiene frem et forslag for Stortinget om registreringsordning for lobbyvirksomhet i nasjonalforsamlingen. Men forslaget ble nedstemt, og det var ikke første gang.

- Det vil alltid være aktuelt så lenge Stortinget mottar lobbyister. Det er ikke noe suspekt med lobbyvirksomhet. Det er en del av demokratiet, men det er viktig at Stortinget og allmenheten vet hvem som har lobbet på hvilke saker, sier SVs Ågot Valle til NA24.

Hun er nestleder for SVs stortingsgruppe på tinget, i tillegg er hun president i Odelstinget. Ifølge henne har de ikke diskutert det i denne perioden, men det er fremdeles et høyaktuelt tema.

- Vi kommer helt sikkert til å fremme det i denne perioden også, sier Venstres Trine Skei Grande.

Vil gjøre det igjen
Sammen med Valle var det hun som la frem dette forslaget for Stortinget for tre år siden. Tidligere har Venstre-leder Lars Sponheim gjort det samme.

- Vi synes det er viktig å ha åpenhet om hvem som har lobbymøter med stortingsrepresentanter, og hvem som betaler de som lobber. Vi skjønner ikke hvorfor det skal være hemmelig, sier Skei Grande til NA24.

- Lobbyisme er en viktig del av demokratiet, men jeg garanterer deg at vi kommer til å fremme det igjen. Vi kommer sikkert til å få flertall for det også, men jeg vet ikke når, avslutter Venstre-representanten.

Lobby-byen Brussel
Få byer er mer gjennomsyret av lobbyister enn Brussel. «Lobbyratiet» taller rundt 15.000 personer som representerer 2600 interessegrupper. De har stor innflytelse på EU-politikken, og det som bestemmes i de tre institusjonene, kommisjonen, ministerrådet og parlamentet.

EU-kommisjonær Siim Kallas sier i en pressemelding at han håper lobbyistene ser registret som en mulighet snarere enn en trussel. Kommisjonen sier at de har behov for og setter pris på innspillene fra lobbyistene, men ber om samarbeid til å vise offentligheten at demokratiske regler respekterer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere