Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ikke heve u-båten

Foto: TV 2
Sist oppdatert:
Kystverket mener tildekking av u-båtvraket på Fedje er den beste løsningen.

(iBergen.no) Vraket av den tyske ubåten U-864 ligger på 150 meters dyp, to kilometer utenfor Fedje i Hordaland.

- Tikkende miljøbombe
Med cirka 67 tonn metallisk kvikksølv ombord i vraket, har u-båten bragt bekymring til lokalbefolkningen, som mener u-båten er en tikkende miljøbombe.

Myndighetene har lenge diskutert om hvorvidt vraket skal heves eller tildekkes, og mandag ga Kystverket sin anbefaling til Fiskeri- og kystdepartementet.

- Minst risiko
Konklusjonen var at det er minst risikofylt å tildekke vraket.

«Kystverket og Det Norske Veritas har evaluert hevingsalternativet og tildekkingsalternativet med utgangspunkt i følgende kriterier; personellsikkerhet, forurensning på lang sikt, forurensning på kort sikt, operasjonell sikkerhet og gjennomføring og fleksibilitet. Kystverket har lagt spesiell vekt på forurensing på lang sikt og forurensing på kort sikt, og vurdert disse innenfor Kystverkets ansvarsområde.

Kystverket mener at omfanget og konsekvensene av mulige uønskede hendelser under en operasjon er større for hevingsalternativet enn tildekkingsalternativet og vurderer derfor tildekking som minst risikofylt.» skriver Kystverket i en pressemelding.

Kystverket har lagt avgjørende vekt på miljørisikoen i sine vurderinger av tiltak, men ser at også andre momenter kan vektlegges før endelig beslutning treffes.

- Gjemmer kvikksølvet i sanden
At Kystverket anbefaler en tildekking av u-båten skuffer FrPs Arne Sortevik, som har vært en pådriver for at vraket skal heves.

- Det er svært beklagelig for innbyggerne i regionen og for Norge som fiskerinasjon og miljønasjon. Dette er en miljøkatastrofe ikke bare for Fedje, men for store deler av vestlandskysten, uttaler Sortevik i en pressemelding.

Stoler på Kystverket
Det er imidlertid ikke Norges Fiskarlag enig i.

- Selv om Norges Fiskarlag tidligere har krevd heving av ubåten ved Fedje, så er det faglige arbeidet som nå er lagt frem av Kystverket, av en slik karakter at Norges Fiskarlag fester lit til at overdekking er det mest fornuftige, sier leder i Norges Fiskarlag Reidar Nilsen.

Les flere nyheter på iBergen.no

.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!