RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ikke rense Kårstø-gass

Frp vil ikke bruke fem milliarder på å rense Kårstø-gass. Men om få år krever Norges største gasskunde ren energi.

Regjeringen vil bruke fem milliarder kroner på å rense gassen fra Kårstø-anlegget. Bortkastet, hevder Frp, som mener regjeringen må stanse sitt CO2-prosjekt på Kårstø inntil videre.

NA24 - din næringslivsavis

Fellesforbundet mener milliardene ikke bør brukes uten at norsk teknologi benyttes.

Energipolitisk talsmann, Ketil Solvik-Olsen, hevder det er uforsvarlig å bruke fem milliarder kroner på det han kaller uprøvd teknologi.

- Det er dårlig bruk av skattebetalernes penger, sier han til NA24.

I desember i fjor leverte Norges vannkraft- og energidirektorat en grundig og omfattende rapport fra forprosjekteringen av et fangstanlegg på Kårstø som konkluderte med at oppstart i 2009, som regjeringen opprinnelig ønsket, ikke er realistisk. Oppstart kan tidligst skje i årsskiftet 2011/2012.

- Det har ingen verdi for klimaet at Norge skal konkurrere mot seg selv og EU om å være noen få år tidligere ute med rensing, sier han og legger til:

- Symbolpolitikk
- Teknologien man planlegger på Kårstø kan ikke brukes andre steder, hevder han.

Frp mener man først må bygge et pilotanlegg på Kårstø, ikke gå for fullskalarensing fra dag en.

- Det er symbolpolitikk å bygge CO2 renseanlegg som er opptil 10 ganger dyrere enn andre CO2-tiltak! Dette er et prestisjeprosjekt, som straks ville blitt stanset om det ble behandlet på normal måte, sier Solvik-Olsen.

I dag hadde regjeringen samråd med representanter fra rundt 50 representanter. Kjell Bjørndalen, leder i ett av de største LO-forbundene, Fellesforbundet, mener Norge bør velge en strategi for utviklingen av renseprosjektet på Kårstø som kan settes inn i en bredere og større miljø- og næringspolitisk plan. Bjørndalen er enig med Solvik-Olsen at teknologien som benyttes på Kårstø også må kunne brukes på andre anlegg.

Må ha norsk løsning
- Løsningen vi velger på Kårstø, må støtte opp under og bidra til at løsningene på Mongstad og Tjeldbergodden blir enda bedre og mer kostnadseffektive, hevder Bjørndalen.

Kjell Bjørndalen ga regjeringen råd i gasskraftsaken fredag formiddag.
Kjell Bjørndalen ga regjeringen råd i gasskraftsaken fredag formiddag.

Bjørndalen mener det er viktig at man legger norsk teknologi til grunn for CO2-rensingen på Kårstø.

- Dersom vi nå ensidig og isolert ser etter løsninger som gir den raskest mulige fullrensing på Kårstø, vil det ende med at vi kjøper eksisterende og lite utprøvde løsninger fra store japanske eller amerikanske selskaper. Disse selskapene vil kunne få leveranser til Kårstø på tre tikl syv milliarder kroner, uten at det skjer norsk teknologiutvikling, mener LO-toppen.

- Statlige midler vil da bli brukt på en måte som legger norsk teknologiutvikling for CO2-rensing ”død”. En slik anvendelse av statlige midler er uakseptabel, sa Bjørndalen under samrådet i regi av Olje- og energidepartementet.

Muligheter for Norge
EU-kommisjonen la nylig frem forslag til ny europeisk energipolitikk, og ambisiøse klimagassreduksjoner er kjernen i kommisjonens forslag. Unionens energiforsyninger skal forurense mindre og vil forplikte seg til 20 prosent reduksjon i klimagassene i samme periode. Knut Baumann i NHO-organisasjonen Norsk Industri mener det åpner et marked i Europa for ren norsk gass.

- Det ligger i kortene at CO2-rensing vil være en forutsetning. Hvis vi stokker bena riktig, og har viljen til å koble oss på det og utnytte det kommisjonen har kommet med, ligger det muligheter for Norge der. Jeg ser synergieffektene av et mer ambisiøst CO2-håndteringsprogram i EU. Det er viktig for norsk industri og norske myndigheter å henge seg på, sa han til NA24 etter at planen ble lansert.

Han får støtte fra Øyvind Slåke, spesialrådgiver i fagforbundet Industri Energi, som mener klima kan bidra til industriutvikling. I et innlegg i Rogalands Avis skriver han at Norge har fått en gylden mulighet till å få bygd et testanlegg på Kårstø, som kan legge til rette for at norsk teknologi senere blir tatt i bruk i fullskalaanlegg flere steder. Men argumentasjonen biter ikke på Frp.

- For Frp har det vært et grunnleggende prinsipp i energidebatten at man skal ha de samme krav som EU. Inntil de ikke stiller krav om rensing, skal heller ikke Norge gjøre det. Alt annet vil bety at man flytter investeringene vekk fra Norge, sier Solvik-Olsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere