RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ikke velge side

Sist oppdatert:
Stortingsvalg først. Så partnervalg.

KrF bør ikke velge partnere i Stortinget før etter valget i 2009. Det mener KrF-nestleder Inger Lise Hansen.

- Vi kan ikke ta beslutning før valgdagen på hva slags samarbeid vi vil ha. Svaret kommer først etter valget, sier Inger Lise Hansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- KrF ønsker å være et alternativ til den sittende regjeringen, men det alternativet blir ikke klarere før etter at valgdagen har vært, sier Hansen.

Sammen med Knut Arild Hareide presenterte hun torsdag forslaget til nytt KrF-program.

Les også:Krever dyrere fly og strøm

Holde skattenivået
Verken Hansen eller Hareide ville peke ut om Arbeiderpartiet eller Høyre ligger nærmest den nye KrF-politikken, selv om KrF nå sier klart nei til nye skattelettelser.

Hareide minnet om at KrF under Bondevik II-regjeringen var med på å gi over 20 milliarder kroner i skattelettelser. Han mener det var riktig å gi skattelettelser i en periode hvor både Sverige og Tyskland gjorde det samme.

- Blir det vanskeligere for KrF å bli med på 20 milliarder i skattelettelser i neste stortingsperiode enn det var i forrige periode?

- Ja, det tror jeg definitivt, sier Hansen.

Setter grenser

På pressekonferansen torsdag satte Hansen ned to grensestolper, en overfor høyresiden og en overfor de rødgrønne:

* KrF vil ikke være med på å kutte i bevilgningene til bistand.

* KrF vil ikke sitte i en regjering som avvikler kontantstøtten.

I det nye programmet foreslår KrF kraftige påplussinger på disse områdene. Kontantstøtten for ettåringer foreslås økt til 5.000 kroner i måneden, mens toåringene skal få 4.000 kroner. På sikt vil KrF ha kontantstøtten opp på halvparten av det en barnehageplass koster.

KrF peker ut økt bistand som partiets viktigste sak. Bistanden foreslås økt til 1,3 prosent av Norges brutto nasjonalinntekt.

Les kommentar: KrF vil på vippen

Eldreomsorgen

Det er ellers interessant å merke seg at KrF vender tommelen ned for kommersielle aktører i eldreomsorgen. Flertallet i partiets programkomité vil bare tillate ideelle organisasjoner som Røde Kors og Kirkens Bymisjon som supplement til offentlig eldreomsorg. Her er KrF mest på lag med de rødgrønne og altså på klar kollisjonskurs med Høyre og Frp

Knut Arild Hareide vil ikke svare på om det nye KrF-programmet ligger nærmest Ap eller Høyre.

- Det har jeg ingen formening om. Vi har ikke tenkt partistrategisk, men bare tenkt på hva som er best politikk for KrF. Jeg tror vi har gode muligheter med flere partier. Det kan være både Høyre og Arbeiderpartiet, sa Hareide.

Han mener KrF har skjerpet sentrumsprofilen og innrømmer at partiet trives i en vippeposisjon i Stortinget.

Både Hareide og Hansen er EU-tilhengere, men de forventer at et betydelig flertall på partiets landsmøte neste år vil stå fast på nei-standpunktet. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere