*Nettavisen* Nyheter.

Vil innføre underlivssjekk

Foto: Berit Almendingen/Nettavisen

Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem ønsker at det skal innføres underlivssjekk for å hindre at unge jenter blir omskåret.

27.09.07 19:09

Karita Bekkemellem (Ap) og Barne- og likestillingsdepartementet går inn for at man innfører underlivssjekk etter at det i sommer ble kjent at unge jenter blir tatt med til Somalia for å bli omskåret. Nå vil hun ha underlivssjekk for å hindre slike inngrep.

Se nyhetsinnslag på TV 2 Sumo

Underlivssjekk er omstridt, men etter å ha sett nærmere på erfaringene i Frankrike, stiller barne- og likestillingsministeren seg nå positiv til dette.

- Jeg forventer også at leger og profesjonelle som jobber med barn og unge klarer å forholde seg til hva en slik undersøkelse faktisk skal være, sier hun til TV 2.

Hastetiltakene i sommer, blant annet en krisetelefon for kjønnslemlestelse, har kostet rundt 500.000 kroner.

- Jeg kan love at regjeringen legger inn økt økonomisk satsing mot kjønnslemlestelse, sier Bekkemellem.

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Per Willy Amundsen hilser barne- og likestillingsministerens initiativ velkommen, men er i tvil om Arbeiderparti-statsråden mener alvor:

- Hvis Karita Bekkemellem fremmer forslaget om underlivssjekk i Stortinget, så skal vi stemme for. Dette er det eneste tiltaket som vil nytte. Vi har fremmet dette forslaget en rekke ganger i Stortinget, seinest i september 2006, men har blitt stemt ned, blant annet av Arbeiderpartiet, sier han til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.