RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil legge ned 21 politidistrikter

Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
I et halvt år har en arbeidsgruppe sett på hvordan norsk politi kan bli bedre og mer effektivt. Nå foreligger konklusjonen.

OSLO (Nettavisen): Utvalget som har analysert utfordringene norsk politi står overfor leverte onsdag sin rapport til justis- og beredskapsminister Grete Faremo. De foreslår en strukturreform og en kvalitetsreform for politiet. Utvalget mener politiet kan fjerne 144 tjenestesteder og på den måten bli mer effektive og være raskere på pletten. Det foreslås også at antallet politidistrikter reduseres ytterligere fra dagens 27 til seks.

Her er pressemeldingen om politianalysen

Kan frigjøre 1,6 mrd. kroner
Dersom politikerne gjennomfører de forslagene utvalget kommer med, mener de at det vil gi mer politikraft tilsvarende 1,6 milliarder kroner.

- Utvalget er samlet om anbefalingene. Vi har i dag hatt en orientering for politimestrene, og ifølge politidirektøren ble dette tatt godt i mot, så det lover godt, sa utvalgsleder Arne Røksund da han innledet på pressekonferansen i Nydalen.

- Evner ikke å skape resultater
Han avsluttet med å peke på at utfordringene for politiet er store:

- I utgangspunktet har norsk politi gode forutsetninger for å levere en god polititjeneste. Det er mange dedikerte medarbeidere og politifaglig er norsk politi langt framme på flere områder. Men vi får ikke ut det man kunne forvente. Det skyldes dels de strukturelle rammebetingelsene og dels politiets egne evner til å skape resultater, sa Røksund.

Her er noe av det Røksund la vekt på i sin innledning:

- Dagens lokale struktur binder tjenestemenn til kontoret og gir få polititjenestemenn tilgjengelig for å løse kjerneoppgavene.

- Politiet må gis større handlingsrom for å styre og lede virksomheten. Samtidig må politiets egen evne til å gjøre dette forberedes.

- Utvalget anbefaler en strukturreform og en kvalitetsreform for politiet.

Anbefalingene
Dette er noen av forslagene fra utvalget:

* Å fokusere politiets oppgavesett mot kjerneoppgavene.

* Organisere politiet i seks politidistrikter.

* Styrke den lokale strukturen gjennom økt politibemanning og færre små tjenesteder.

* Politiet må konsentrere seg om lov- og ordenoppgavene.

* Utvalget foreslår langt færre tjenestesteder og vil ha en reduksjon fra dagens 354 til omlag 210 tjenestesteder. Det vil sikre mer politikraft lokalt og gi kortere responstid, mener utvalget.

* Utvalget foreslår også å legge ned særorganer, som Politiets data- og materielltjeneste.

Les hele Politianalysen her (PDF)

Ifølge Røksund er politiet dårlige på å lære av egne erfaringer.

Utvalget etterlyser blant annet en mer prestasjonsorientert ledelse.

3637853

- Ikke riktig organisert
Justisminister Grete Faremo tok imot rapporten og betegnet den som den mest grundige analysen som noensinne er gjennomført om norsk politi.

- Politianalysen forteller oss at politiet ikke er riktig organisert for å møte dagens kriminalitet. Politidistriktene er for små, sa Faremo.

Hun pekte på at dette ikke er utfordringer som er særegne for Norge.

- Vi vil få en bred debatt om virkemidlene, men vi kan være enige om målet. Vi trenger et politi som sikrer trygghet for samfunnet og som endrer seg i takt med utviklingen i samfunnet, sa Faremo.

Arbeidsgruppen, som ble nedsatt i november 2012, har vært ledet av Arne Røksund, departementsråd i Fiskeri- og kystdepartementet.

Både han og gruppemedlem Frede Hermansen har bakgrunn fra arbeidet med Forsvarets langtidsplan. Politidirektør Odd Reidar Humlegård og PST-sjef Benedicte Bjørnland har også deltatt i gruppen.

Mandatet til gruppen har vært å vurdere politiets ressursbruk, prioriteringer, kompetanse, ledelse og organisering. Regjeringen ba gruppen vurdere om sentrale administrative ressursen kan omdisponeres for å gi mer politikraft ute i distriktene. Gruppen har også hatt som mandat å vurdere hvilke endringer som kan gjøres for at politiets oppgaver kan løses bedre og mer effektivt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere