Gå til sidens hovedinnhold

Vil likestille nynorsk med bokmål

Noregs Mållag vil ha mer nynorskundervisning i skolen, men over 25.000 Facebook-medlemmer sier nei.

(YEYE): Landsmøtet i Noregs Mållag krever at elevene allerede fra barneskolen av skal lære både nynorsk og bokmål.

Vil du ha mer nynorskundervisning? Si din mening i bunn av saken!

Leder Hege Myklebust sier det er helt nødvendig med en opprustning av nynorskundervisningen.

- Dersom folk skal lære bokmål og nynorsk, så må man begynne å undervise i nynorsk mye tidligere på skolen. Når man først møter nynorsk på ungdomsskolen, så er det ikke rart mange blir negative til det, sier hun.

- Dårlig undervisning
Hun mener det er undervisningen som har feilet.

- Mange har så dårlig undervisning at man ikke engang har mulighet til å lære nynorsk. Når man bare lærer substantivbøyning og ikke aktivt bruker språket, så er det klart at mange går lei, mener Myklebust.

Mållaget ønsker å likestille nynorskundervisningen med bokmålsundervisningen, og mener at skoler kan la enkelte fag være rene nynorskspråklige.

- Man kan gjøre som blant annet en skole på Holmlia har gjort. Der har man undervisningen i et fag, for eksempel KRL, foregå på nynorsk med nynorskspråklig lærebok, sier Myklebus til Yeye.

- Håpløst, tøvete og umoderne
Formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Ove Vanebo, mener Noregs Mållag har gått ut på dato.

- Dette er et håpløst, tøvete og umoderne forslag fra Noregs Mållag. Det de må innse er at det er en veldig liten andel av Norges befolkning som bruker nynorsk. Da kan de ikke krevet at nynorsk skal presses på alle oss andre som ikke bruker nynorsk, sier Vanebo.

Han mener norsk skole må konsentrere seg om ett skriftspråk.

- Når det viser seg at 1 av 5 går ut av videregående uten å kunne skrive og lese skikkelig, så er det et alarmerende signal om at man må konsentrere seg om ett skriftspråk, mener FpU-formannen.

- Lærer bokmål bedre med nynorsk
Men den kritikken er ikke Norges Mållag enig i.

- Dersom man lærer både nynorsk og bokmål, så vil man jo få mye større innsikt i sitt eget språk. Dersom man lærer mer nynorsk så vil man også lære bokmål, engelsk og andre språk bedre og også lettere forstå språk, mener Myklebust.

25.000 sier nei
En Facebook-gruppe med tittelen «Krafttak mot sidemål!» har nå over 25.000 medlemmer. Der er ikke alle like begeistret for Ivar Aasens skriftspråk. Mens gruppen «Ungdom for nynorsk» har snaut 250 medlemmer.

Vil du ha mer nynorskundervisning? Si din mening her!

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her!

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021