RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil oppheve bokseforbudet

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Nå skal Stortinget vurdere et forslag om å oppheve forbudet mot proffboksing.

Frp fremmet tirsdag et forslag om å oppheve forbudet mot profesjonell boksing, et forbud Norge har hatt siden 1981. De siste 26 årene har norske proffboksere blitt tvunget utenlands når de skal gå kamper eller trene med sparring-partnere.

Men nå vil altså Fremskrittspartiet oppheve forbudet.

- Meningsløst
- Vi synes dette forbudet er meningsløst når vi både har sett at vi kan få VM-kamper til Norge og at vi også har brukbare boksere, som får drive med boksing så mye de vil bare det skjer utenfor landegrensen, sier stortingsrepresentant Ulf Erik Knudsen til Nettavisen.

Hovedargumentet da loven ble innført, var faren for medisinske skadevirkninger. Det ble sagt at 90 prosent av alle boksere ble hjerneskadet, men hva man la i dette ble ikke definert mer presist.

«I dag er den medisinske overvåkingen streng også innenfor profesjonell boksing. Når norske proffboksere fritt kan utøve sitt yrke utenfor landets grenser vil intensjonene om å beskytte boksernes helse gjennom forbudet uansett være helt illusorisk,» påpeker forslagsstillerne i Frp, Per Sandberg, Karin S. Woldseth, Bård Hoksrud og Ulf Erik Knudsen.

Likevel tilgjengelig
Det ble i 1981 også argumentert med at boksing virker forrående på publikum. «Dagens nordmenn er også eksponert for usensurert film og video/dvd og et stadig boksende og betydelig voldelig marked av dataspill,» forklarer Frp-kvartetten i det lovforslaget de la fram for Odelstinget tirsdag.

- Da forbudet kom, var det kanskje en god tanke at nordmenn skulle vernes for slike ting. Men gjennom satellitt-tv er dette svært tilgjengelig, og da synes vi at utviklingen har ført til at det ikke lenger er noe grunnlag for forbudet, sier Knudsen.

Tidligere denne måneden fortalte TV 2 Sporten at Norge kan få en VM-kamp i boksing dersom myndighetene tillater det. Tyske Sauerland Event sikler nemlig på det norske markedet. Men Knudsen tror uansett ikke at lovendringen vil bli vedtatt tidsnok til at det blir arrangert VM-kamp i Norge i 2007.

- Jeg er ikke optimistisk i den sammenheng. Men at det kan skje i 2008 eller 2009, har jeg vel et håp om. Men jeg tror dette er et lengt lerret å bleke. Hvis det blir en saklig debatt, tror jeg vi vil få vedtatt vårt forslag, avslutter Knudsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere