RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil snakke om jomfrudom

Foto: Heiko Junge (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Karita Bekkemellem mener det er viktig å fokusere på ord som «jomfrudom» og «dydighet» for å bekjempe vold og tvang mot jenter i minoritetsmiljøer.

DRAMMEN (Nettavisen): - Vi har ikke gått nok inn for å beskrive hva disse jentene blir utsatt for, og unnlatt å bruke ord som «dydighet» og «jomfrudom». En er kanskje litt for redd for å støte noen, det er hele tiden en balansegang hva en skal våge å si, sier barne- og likestillingsministeren.


Les også: Karita vil tvinge SV i kne

Historiske tall
Mandag fikk Bekkemellem overlevert ferske tall som viser at barnevernet i 2005 og de ti første månedene av 2006 hadde befatning med totalt 63 barn som handlet om tvangsekteskap. Det er første gang at myndighetene foretar en slik undersøkelse. Forskerne Anja Bredal og Lill Salole Skjerven ved Universitetet i Oslo som står bak undersøkelsen, mener at det er store mørketall.

- Det lave tallet er en urovekkende indikasjon på i hvor liten grad systemet fanger opp tvangsekteskap. Dels handler det om at de unge ikke ber om hjelp, skriver de i rapporten «Tvangsekteskap i hjelpeapparatet. Omfang og utfordringer».

- Vil kontrollere sexliv
Forskerne mener at fokuset på tvangsekteskap blir for snevert til å beskrive presset som noen ungdommer lever under. Barnevernet opplever flere henvendelser som går på forsøk på å kontrollere ungdommenes seksualitet enn forsøk på tvangsekteskap.

- Ofte dreier det seg om kontroll av unge jenters seksualitet. I tillegg til tvang til ekteskap handler det om forbud mot å ha kjæreste eller guttevenner i det hele tatt, skriver de i sin rapport.

276 berørte barn
Hvis en slår sammen denne kategorien med tvangsekteskap, hadde barnevernet kontakt med totalt 276 berørte barn i 2005 og i 2006 fram til oktober.

Denne tvangen blir gjennomført gjennom blant annet strenge regler, overvåking, fysisk og psykisk vold, trusler, trakassering og krenkelser.

Forskerne er enige med Bekkemellem (Ap) i at myndighetene bør blir mer modige når det gjelder å ta i bruk ord fra «middelalderen» for å synliggjøre hva noen ungdommer med minoritetsbakgrunn strir med.

- Vi bør ta i bruk ord som ligger rart i munnen, som «ærbarhet» og «jomfrudom» for å få fram problemstillingene, sier Bredal.

- Krenker menneskeverdet
Bekkemellem mener at kampen mot tvangsekteskapsrelaterte saker er noe av det viktigste regjeringen jobber med.

- Det handler om at mange barn og unge lever i en virkelighet som vi vanskelig kan tenke oss. Det er utrolig viktig at en tar en erkjennelse av at det er krenkelse av menneskeverdet å tvangsgifte noen og kontrollere unge personers seksualitet, sier Bekkemellem til Nettavisen.

Statsråden besøkte mandag Drammen kommune som er blitt utnevnt som pilotkommune for et nasjonalt treårig prosjekt rundt temaet æresrelatert vold. Kommunen har fått 2 millioner kroner til prosjektet. Fire år etter at det ble ulovlig å tvangsgifte personer i Norge, er Drammen kommune den eneste kommunen i landet der noen er dømt for den kriminelle handlingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere