*Nettavisen* Nyheter.

Vil stoppe milliardtapping

Foto: (Foto: Statkraft)

Staten vil melke Statkraft for 98 prosent av neste års utbytte. Alt for mye, mener strømgiganten.

09.11.06 11:54

- Et så høyt utbyttenivå vil over tid påvirke Statkrafts muligheter for fortsatt forretningsutvikling, vekst og investeringer i ny kapasitet, skriver Statskraft i en pressemelding.

NA24 - din næringslivsavis

- Maks 50 prosent
Regjeringen har beregnet totalt 5,9 milliarder kroner fra Statkraft i neste statsbudsjett. Forslaget utgjør hele 98 prosent av neste års utbytte. Styret i Statkraft håper å kunne bidra med knappe tre milliarder kroner for å ikke ødelegge vekst og investeringer.

Styret skriver i meldingen at de anbefaler en halvering av utbyttetakten på sikt, og at reglene endres.

- Styret har anbefalt et langsiktig utbyttenivå på 50 prosent. Styret har videre foreslått at aksjelovens hovedregel for fastsettelse av utbytte, det vil si at generalforsamlingen ikke kan beslutte å utdele høyere utbytte enn styret foreslår eller godtar, implementeres for Statkraft, skriver selskapet.

Konsernet omsatte i de tre første kvartalene i år for 12.080 millioner kroner, noe som er en økning på 25 prosent eller 2.442 millioner kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bremser
Resultatet før skatt i tredje kvartal hadde en nedgang på 6,4 prosent. Det gikk fra 1.317 millioner kroner i tredje kvartal i fjor til 1.233 millioner kroner i år. Etter skatt gikk det fra 904 millioner kroner til 380 millioner kroner. Det er over en halvering, og beløper seg til knappe 58 prosent nedgang.

- Høyt kraftsalg trekkes ned av økte finanskostnader og skatt, heter det i meldingen.

Resultatandeler fra tilknyttede selskaper gikk ned, og det vises godt på bunnlinjen.

Ned i Finland og Sverige
Det totale strømforbruket i Norge er på i overkant av 117 TWh for inneværende år, men er blitt oppjustert til 121-122 TWh for neste år. For inneværende år har produksjonen til Statkraft vært 36,3 TWh, sammenlignet med 34,2 TWh i fjor.

- Av økningen på 2,1 TWh er 1,0 TWh knyttet til ny virksomhet i Sverige og Finland, skriver selskapet i meldingen.

Gjennomsnittlig spotpris økte fra 22,8 øre/kWh til 39,9 øre/kWh. Inntektene fra sikringsaktivitetene gikk ned i forhold til de tre første kvartalene i fjor.

Det koster
Driftskostnadene i strømkjempen ble noterte i bøkene til 3.776 millioner kroner, som er en økning på 85 millioner kroner sammenlignet med samme kvartal i fjor.

- Kostnadene øker som en følge av konsolidering av ny virksomhet, idriftsetting av nye anlegg og regulering av beregningsgrunnlag for eiendomsskatt. Dette motvirkes delvis av endret regnskapsmessig behandling av pensjonskostnader og periodisk vedlikehold som en tilpasning til IFRS, skriver selskapet i meldingen.

Konsernets driftsresultat økte med 40 prosent ble 7.611 millioner kroner i de tre første kvartalene, sammenlignet med 5.453 millioner kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.