*Nettavisen* Nyheter.

Vil stramme inn for å stanse grunnløse asylsøkere

EKSTRAORDINÆR SITUASJON: - Vi står nå overfor en ekstraordinær situasjon, og den trenger ekstraordinære tiltak, sier statsminister Erna Solberg om innstrammingene i asylpolitikken. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

- En ekstraordinær situasjon som krever ekstraordinære tiltak, sier statsministeren om foreslåtte endringer i utlendingsloven.

13.11.15 12:11

Statsminister Erna Solberg (H) og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) avholdt fredag pressekonferanse i forbindelse med forslaget til endringer i utlendingsloven.

Regjeringen vil særlig ta grep i et forsøk på å få kontroll med situasjonen på grenseovergangen ved Storskog i Øst-Finnmark. De vil også vingeklippe klageinstansen Utlendingsnemnda (UNE) noe, slik at myndighetene kan instruere denne instansen på linje Utlendingsdirektoratet.

- Vi står nå overfor en ekstraordinær situasjon, og den trenger ekstraordinære tiltak. Situasjonen er krevende på hele asylområdet, særlig på den norsk-russiske grensen, sa statsminister Erna Solberg på pressekonferansen.

Situasjonen ved Storskog har skapt hodebry i regjeringen og et mer anstrengt forhold mellom Norge og Russland. Regjeringen vil nå styrke muligheten til ikke å realitetsbehandle asylsøknader fra personer som har hatt opphold i Russland. Håpet er å kunne få disse personene raskere ut.

4053 personer over Storskog

Tall fra Politiets utlendingsenhet (PU) viser at det til og med mandag var kommet 4053 personer over grensen ved Storskog i Øst-Finnmark i år. Siden mandag er det kommet ytterligere 372 personer, som bringer totalen opp i 4425 så langt i år, ifølge NTB.

Dette er noen av tiltakene regjeringen vil innføre:

  • Myndighetenes instruksjonsmulighet overfor Utlendingsnemnda (UNE) endres, slik at myndighetene nå kan instruere UDI og UNE på samme måte.
  • Utreisefristen endres for noen saker, slik at man på noen områder må reise direkte ut.
  • Muligheten for å holde på asylsøkere som man antar vil få sin asylsøknad avslått økes. Det blir et eget område i nord hvor man kan holde på disse personene før uttransportering.
  • Endre utlendingsloven kapittel 12 om tvangsmidler, for å sikre raskere retur av personer der søknaden nektes realitetsbehandlet.


Vil instruere UNE om fakta

På pressekonferansen fikk Solberg og Anundsen spørsmål om poenget med opprettelsen av UNE ikke nettopp var en uavhengig vurdering.

- Vi har en situasjon hvor det ikke er mulig å outsource til et uavhengig organ store deler av det utlendingsmyndighetene skal jobbe med. Vi vil kunne instruere UNE om fakta , men ikke om enkeltsaker, sa Solberg.

Anundsen trakk som eksempel fram at UNE i dag kan komme til andre konklusjoner om hva som er et trygt land enn UDI og at dette er et problem.

Statsminister Erna Solberg har gjort det klart at målet med tiltakene som er på trappene er å få ned strømmen av asylsøkere.

Les også:

Alle kjøretøy over denne broen skal kontrolleres

Vil sende asylsøkere rett til Kabul

- Norges solskinnsperiode er over

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag