*Nettavisen* Nyheter.

Vil svarteliste bygge-kjeltringer

Kommunalminister Åslaug Haga vil svarteliste useriøse selskaper.

11.01.07 21:34

Mesterordningen vil inndra mesterbrevet til håndtverkere som misbruker tilliten.

Problemet er at halvparten av norske kommuner ikke utfører byggekontroll i det hele tatt.

Som flere av TV 2s reportasjer har vist, blir dette misbrukt. Utbyggere kan lett godkjenne sitt eget arbeid til tross for slurv, feil og kynisk unnasluntring. For i praksis blir ikke utbyggerne kontrollert av andre enn seg selv.

- Her kan det lett bli bukken til havresekken dersom kommunene ikke ser seg sitt kontrollansvar bevisst, sier direktør Rolf Kristiansen i Mesterbrevnemda.

Offentliggjør
Og det har kommunalminister Åslaug Haga (Sp) tenkt å gjøre noe med.

- Det nye er at vi ikke bare kommer til å ta fra dem godkjenningen, men også offentliggjøre hvilke bedrifter det er som blir fratatt den sentrale godkjenningen, sier Haga til TV 2 Nyhetene.

Hun vil opprette en nettside der alle som ønsker kan sjekke om byggfirmaet de har tenkt å bruke, er seriøst.

- Vi har så store utfordringer med useriøse aktører. Det får så store konsekvenser for folk når aktører i byggebransjen ikke opptrer skikkelig og lurer folk, så det skulle bare mangle at vi nå går etter dem, understreker Haga.

- Vil slette dem
Med Hagas tiltak kan det bli lettere å identifisere useriøse selskaper, eller rene svindelforetak. Det støtter Mesternemda, som også vil stoppe de personene som misbruker sine mesterbrev.

- Skulle det skje, at personer tusker, kan vi slette dem fra mesterregisteret, sier Kristiansen.

- Vi kan ikke akseptere at vi har en useriøs bransje, det må ganske enkelt ryddes opp, sier kommunalminister Åslaug Haga.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.