*Nettavisen* Nyheter.

Vil trimme Norge

Foto: Berit Almendingen (Nettavisen)

Jan Bøhler maner til massetrimming for å spare sykehusutgifter.

02.03.08 12:10

STORTINGET (Nettavisen): Helseforetakene går med hele 1,5 milliarder kroner i underskudd og onsdag erklærte Jens Stoltenberg at det aldri blir full sykehusdekning. Nå lanserer Aps helsepolitiske talsmann Jan Bøhler sin medisin for hvordan regjeringen bør løse sykehuskrisen.

- Det er for mange som havner på sykehus. Sykehuskrisen bør løses med å dempe presset på sykehusene, sier Jan Bøhler (Ap), som er nestleder i Stortingets helse- og sosialkomité, til Nettavisen.

Derfor mener Aps helsepolitiske talsmann at det nå er på tide at regjeringen satser på tiltak som skal holde folk i Norge friske slik at vi slipper sykehusopphold.

- Bare en aktivitetsøkning på 2,5 prosent på sykehusene tilsvarer en utgift på 2 milliarder kroner. Hvis en ser på milliardene som vi bruker på sykehusene, så vil en satsning på forebygging være en mye bedre pengebruk, sier Bøhler.

Ønsker friskvern-kontorer
Han mener det er et stort paradoks at det ikke finnes noen instans i kommune-Norge som har ansvaret for å hjelpe befolkningen med å ta vare på sin helse.

- Skolehelsetjenesten er bygget mye ned. Helsestasjonene har et visst system for forebygging, men de faller bort fra videregående skole. Fastlegene har ikke mulighet til å drive oppsøkende virksomhet. Vi trenger friskvern-kontorer, én aktør som kan iverksette tiltak, sier Bøhler.

- Holde sykdom i sjakk
Han mener disse kontorene vil kunne ha stor betydning både i å holde en større den av befolkningen friskere og til å hjelpe personer som allerede er blitt syke til å holde sykdommen under kontroll.

- Stadig flere får livsstilssykdommer. Mange tror at det er hjerte- og slagpasienter som i størst grad bruker legevaktene. Men 70 prosent av pasientene på legevaktene er personer som har fått en akutt forverring i sin sykdom fordi de ikke har lært å holde den i sjakk.

- Hvilke tiltak er det snakk om, bør helsestudio bli gratis for alle?

- Jeg tror aldri vi får det store flertallet inn i treningsstudioer. Vi må legge til rette for enkel trening i hverdagen, for eksempel kontorstoler med sykkelapparat. Trening bør bli en del av en fast rutine, akkurat som å pusse tennene, sier Bøhler som selv ikke går på treningssenter, men som likevel er en av de sprekeste på Stortinget.

- Jeg trener hver dag ved enten å sykle eller jogge til jobben. Trening blir en del av det å komme seg fram på, og så legger jeg inn litt styrkeøvelser underveis, sier Bøhler.

- Tror du informasjon er nok til å få folk til å ta mer ansvar for helsa si?

- Ja, jeg tror friskvern-kontorer vil kunne rette inn konkrete tiltak i folks nærmiljø. Jeg mener at det også vil være mye å hente på et samarbeid med lokale butikker. Vi ser blant annet at butikkene i Oslo øst i mye større grad enn butikkene på vestkanten har tilbud på sukkerholdige varer og feit mat. Kostholdsplanen som Sylvia Brustad har lagt fram er bra, men det er ingen til å iverksette den.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag