RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil tvinge pappa hjem

Foto: Sara Johannessen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Mødre bør gi en tredel av fødselspermisjonen til fedre. Det foreslår Likelønnskommisjonen.

I dag er det mødrene som tar ut mesteparten av foreldrepermisjonen. Noe som gjør kvinner til lønnstapere, ifølge Likelønnskommisjonen.

Kommisjonen mener at det ikke er grunn til å øke lengden på fødselspermisjonen. De ønsker at en tredjedel av foreldrepengeperioden skal reserveres til far og en tredjedel til mor, etter mal av den islandske foreldrepengeordningen.

- Vi vil ikke øke lengden på fødselspermisjonen, for vi mener det går an å dele. Vi ser for oss at mor skal ta ut tre uker før fødsel, og så deler mor og far 17 uker i tre deler etterpå. Det betyr at far med loven i hånd kan si at de må ha permisjon hjemme for å ta seg av barna sine, og at mor blir kortere borte fra jobben, sa kommisjonens leder Anne Enger da hun overleverte innstillingen til midlertidig barne- og likestillingsminister Trond Giske (Ap).

Hva mener du? Diskutér saken nederst i artikkelen!

Sterkt krutt
Professor Tom Colbjørnsen ved Handelshøyskolen BI, som har sittet i kommisjonen, går imot en tredeling av fødselspermisjonen. Uenigheten om økt pappaperm er stor, også i regjeringspartiene. Anniken Huitfeldt (Ap), en sterk kandidat til å bli ny barne- og likestillingsminister, vil ikke ha tredeling av dagens foreldrepermisjon.

Les også: Kvinnekamp om pappaperm

3 milliarder til kvinner
Likelønnskommisjonen mener også at regjeringen bevilger hele 3 milliarder kroner for et lønnsløft for utvalgte kvinnedominerte yrker i offentlig sektor.

- Forslaget innebærer at det bevilges friske midler over statsbudsjettet, om lag 3 milliarder kroner, som i forbindelse med en tariffrevisjon skal brukes til å heve lønnsnivået for kvinnedominerte yrkesgrupper i offentlig sektor, heter det i forslaget.

Slike grupper kan for eksempel være sykepleiere.

Kommisjonen vil også ha en lavlønns- og kvinnepott i privat sektor.

Les også:Nektes pappaperm

- Organisasjonene i arbeidslivet oppfordres til å innføre en tariffestet rett for arbeidstakere som har fravær fra arbeidsplassen på grunn av foreldrepermisjon. Forslaget innebærer at disse får tariffestet rett til et gjennomsnittlig lønnstillegg – som minimum - ved tilbakekomst til arbeidsplassen, heter det i forslaget.

Kommisjonen vil også stryke Likestillings- og diskrimineringsombudet styrkes med 10 millioner kroner per år.

Kommisjonen vil også styrke rekruttering av kvinner til ledelse. De mener at regjeringen skal gi 10 millioner kroner til et rekrutteringsprosjekt.

Ingen opptjeningsrett til far
Kommisjonen foreslår ikke at fedre skal få egen opptjeningsrett til fedrekvota på seks uker. Fedrekvota er i dag avhengig av at mødrene er i 50 prosent stilling eller mer. Den er også avhengig at at en har tjent over 33.406 kroner i minst seks av ti måneder før fødselen, enten en er mor eller far.

Kommisjonen foreslår i stedet at foreldre skal få økte rettigheter etter endt foreldrepermisjon. Forslaget innebærer at arbeidstakere som har fravær fra arbeidsplassen på grunn av foreldrepermisjon får tariffestet rett til et gjennomsnittlig lønnstillegg – som minimum - ved tilbakekomst til arbeidsplassen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere