Gå til sidens hovedinnhold

Vil vrake Valla

Ap-aksjon for å vrake LO-lederen som leder for partiets valgkomité.

Mandag hadde TV 2 Nyhetskanalen premiere. Se den gratis her

Bråket rundt Yssen-saken kan koste LO-leder Gerd-Liv Valla vervet som leder av Arbeiderpartiets valgkomité.

Sentrale Ap-tillitsvalgte jobber for å vrake Valla som komitéleder fordi de frykter hun vil bli en belastning for partiet i valgkampen, skriver VG og Aftenposten.

- Det er ikke noen god i idé at LOs leder sitter både i valgkomitéen og i sentralstyret. Rolleblandingen skaper problemer når det blant annet oppstår situasjoner som denne, sier Rune Gerhardsen til VG.

Han får støtte av Ap-leder Per Kristian Skjærvik i Sør-Trøndelag og fylkesleder Reidar Åsgård i Hedmark.

Les også: Avslører Valla-bløff

Støttet Valla
I Stortingets spørretime onsdag sa statsminister Jens Stoltenberg at han ikke ønsket å kommentere det kan kalte en konkret personalsak. Høyres Jan Tore Sanner mente Stoltenberg opptrådte som «Tause Birgitte ».

Etter spørretimen ga Stoltenberg likevel Valla indirekte støtte: På spørsmål fra Nettavisen om avsløringene av Vallas lederstil vil få noen følger for henne i Aps sentralstyre og som leder for partiets valgkomité, svarte Stoltenberg:

- Det er riktig at LO-lederen har ledet valgkomiteen, det har vi tradisjon for. Men det er landsstyret som velger valgkomiteen, og det vil vi fortsette med.

Får støtte av AUF
Stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland (Ap) mener på prinsipielt grunnlag at Valla ikke både kan lede valgkomiteen og la seg velge inn i sentralstyret, men må gjøre et valg mellom disse vervene. Det samme mener flere andre, men de tør ikke si det foreløpig.

Gerd-Liv Valla kan derfor ikke føle seg sikker på at vervet som leder for valgkomiteen i Ap blir hennes, slik det har vært tradisjon for LO-lederen. Det er mange som ikke vil si noe offentlig om saken, men AUFs leder Martin Henriksen er den eneste som støtter LO-lederen åpent. Han sier at det ikke er noen grunn til å endre tradisjonen.

Avgjøres i februar
Valgkomiteen foran landsmøtet i slutten av april oppnevnes på landsstyremøtet 8.-9. februar. Sentralstyret innstiller. Hvis motstanden mot Valla vokser seg svært sterk i partiets fylkeslag, kan hun selv komme til å trekke den konklusjon at hun ikke bør stille som kandidat, fremholder kilder overfor Aftenposten.

Landsstyret består av to representanter for hvert av de 19 fylkeslagene, samt sentralstyret på 20 medlemmer og 2 representanter fra AUF.

Les også: Mobbet egen rådgiver

Reklame

Morsdag og valentine: Nå er det tilbud på blomster levert på døra

Kommentarer til denne saken