RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vill pengekrangel i Stortinget

Sist oppdatert:
Frp-formann Carl I. Hagen fikk kraftig refs i Stortinget i dag da han sa at Aps kommunestyre-representanter er kjøpt og betalt av Fagforbundet.

- Jeg vil gjerne at statsministeren skal vurdere på nytt habiliteten til Ap-representanter i kommunestyrer og fylkesting når det gjelder avtaler med LO. Det kan se ut som de ikke representerer velgerne, men Fagforbundet, de er kjøpt og betalt av LO, sa Hagen i Stortingets muntlige spørretime.

Det fikk stortingspresident Jørgen Kosmo til å reagere.

- Hagen kan gjerne komme med slike karakteristikker i media, men det er upassende å karakterisere noen fra Stortingets talestol som kjøpt og betalt, sa Kosmo.

Hagen avsto fra å bruke utrykket flere ganger, men da spørretimen var over var han ikke nådig overfor stortingspresidenten.

- Det var en partipolitisk korreks fordi Kosmo har meget dårlig samvittighet fordi han bidro med å skape usikkerhet om koblingen mellom Ap og LO under valgkampen i 2001 da spørsmålet om sykelønnsordningen var oppe, sa Hagen til TV 2 Nettavisen.

- Mener du at Kosmo blandet rollene som stortingspresident og Ap-representant?

- Ja.

Bondevik vil sjekke
Bakgrunnen til den heftige debatten i Stortinget er at LO igjen går tungt inn i Arbeiderpartiets sentralstyre, samtidig som LO gir milliongaver til partiet. I Stortingets spørretime trakk Frp fram samarbeidsavtalene som Fagforbundet blant annet har gjort i Ap-styrte Trondheim som et eksempel på at hvordan LO har festet sitt grep på Ap.

Hagen mener at avtalene gjør at en rekke Ap-representanter i kommunestyrer og fylkesting er inhabile i spørsmål der Fagforbundet er involvert, som for eksempel lønnspørsmål og anbud. Han fikk Bondevik til å love at han vil sjekke hvorvidt Ap-representantene er inhabile.

Giske slo tilbake

- Jeg vil se nærmere på avtalen og det som eventuelt inngår i habilitetsreglene. I så fall må det være økonomiske forpliktelser involvert. Uansett synes jeg det ikke er noe heldig at LO igjen fester grepet om Ap i rikspolitikken. Det er gammeldags politikk, sa Bondevik.

Ap-leder Jens Stoltenberg tok ikke ordet for å forsvare partiet mot de tunge beskyldningene, men det gjorde Trond Giske.

- Jeg vil minne om at Sørum kommune var den første kommunen som gjorde avtale med Fagforbundet, og det den avtalen ble gjort med en Høyre-ordfører, sa han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere