*Nettavisen* Nyheter.

Visste ikke om skatte-bombe

Terra visste ikke om skattetvist i USA da de solgte seg inn hos norske kommuner.

22.11.07 15:25

Liten risiko og høy fortjeneste var det de nordnorske kommunene hadde blitt forespeilet av Terra da de gikk inn i det amerikanske finansmarkedet med totalt 451 millioner kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Narvik, Hattfjelldal, Hemnes og Rana har via Citibank investert i fondet som igjen investerer pengene til kommunene i amerikanske kommunelån. Disse har skattefordeler som gjør prisingen noe forskjellig fra andre tilsvarende rentepapirer. Hvis noe skjer med denne skattefordelen, kan det øke risikoen.

Skatteendring vil påvirke
Dette opplyste Terra, blant annet til Narvik, som behandlet saken i juli i år. I saksfremlegget til Narvik kommune 5. juli står blant annet at basisen for merinntekten er at kommunelån er skattefrie i USA. Men samtidig sto det at risikoen blant annet ligger i om dersom skattereglene endres slik at skattefordelen forsvinner vil det påvirke resultatet.

I skrivet som Narvik kommune tok stilling til i juli i år, sto følgende:

«Dersom skattereglene endres slik at skattefordelen forsvinner vil det påvirke resultatet. Denne type lån og skattefordelen har bestått i «100» år. Sannsynligheten for en endring i skattereglene anses som liten. Også endringer i skattesatsen i USA (pt 35%) vil påvirke avkastningen (økt skatt påvirker positivt og lavere skatt påvirker negativt).»

Er grunnlovsstridig?
Det Terra ikke skrev var at skattefordelen var tema i USAs høyesterett allerede i mai i år. 22. mai skrev New York Times at høyesterett hadde bestemt seg for å ta opp saken som ifølge avisen hadde potensial til å ryste, om ikke omforme, det gigantiske amerikanske kommunelånmarkedet. Flere andre medier omtalte saken.

Det var en domstol i Kentucky som i en dom i 2006 fastslo at skattefordelen, som har eksistert i USA i flere tiår, kunne være grunnlovsstridig. 21. mai besluttet altså USA høyesterett seg for å høre saken, men Narvik fikk altså vite at sannsynligheten for en endring skattefordelen på kommunelånene var liten.

- Ville vært reflektert i kursen
Svein Erik Nordang, administrerende direktør i Terra Securities ASA, sier til NA24 at de er kjent med saken fra New York Times.

- I den grad dette skulle skape usikkerhet i arbitrasjemuligheten (som fondet skulle profittere på, red. anm) ville det vært reflektert i kursen da man kjøpte, hevder Nordang, som peker på at kommunene gikk inn i produktene etter at denne saken var kjent i markedet. Likevel kontakter Terra nå Citibank for å høre hva de sier.

- Slik vi har lest det er det statsskatt og ikke kommuneskatt, sier Nordang.

Men Nordang medgir at de ikke var kjent med denne saken før de nå famøse finansproduktene ble presentert for kommunene.

- Det skrives ekstremt mange artikler i amerikanske medier, sier Nordang til NA24.

- Sendte sjokkbølger
Hva som blir utfallet av saken i amerikansk høyesterett, er ennå ikke klart. Forsker Alan D. Viard ved den neo-konservative tenketanken American Enterprise Institute (AIT)sa til New York Times at markedet for kommunelån ville være usikkert i månedsvis.

- Høyesteretts beslutning om å høre anken fra januar 2006 sendte sjokkbølger gjennom to billioners kommunelånmarkedet, skriver han på hjemmesiden til AIT.

I november ble saken prosedert for høyesterett. Ifølge Investment News vil en dom som stadfester at skattefordelen er grunnlovsstridig drastisk endre kommunelånsmarkedet i USA. Wall Street Journal skriver at sannsynligheten er stor for at dommerne i høyesterett til slutt havner på at skattefordelen ikke er grunnlovsstridig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.