Gå til sidens hovedinnhold

Politisk trekantdrama

Unge og naive aktivister roter det til for seg selv. Politikk stikker ikke dypere enn sjalusi.

The Edukators (Die fetten jahre sind vorbei) – Tyskland 2004. Regi: Hans Weingartner. Med: Daniel Brühl, Julia Jentsch, Stipe Erceg og Burghart Klaußner.

Aldersgrense: 11 år.

De to politiske kompanjongene Jan og Peter protesterer mot det kapitalistiske samfunnet ved å bryte seg inn i luksuriøse boliger, rote rundt på møblene og legge igjen en liten beskjed. Alt går ganske bra, helt til Peters kjæreste, Jule, får ta del i leken.

Et morsomt trekantdrama, med en viss spenningsfaktor, forvandles etter hvert til historie som også omhandler kidnapping. En huseier tar ungdommene på fersken, og en politisk handling utvikler til å bli en kriminell handling. Heldigvis blir det like underholdene, filmen ut.

Det skjer noe hele veien og handlingen er forbausende innholdsrik. Dette er politisk satire som sparker både oppover og nedover.

Med kidnappingen blir det også konfrontasjon. Verdier og meninger blir satt på prøve hos de radikale og sneversynte ungdommene.

Et tungt politisk tema, sjalusi og kidnapping blir i tillegg fremelsket uten at lun og intelligent humor settes til side. Denne tyske filmen er både avslappende og befriende fortalt. Et stykke filmarbeid som leger seg langt fra kjedelige debattmøter. Et herlig innslag i vrimmelen av kontroversielle samfunnsspørsmål.

Reklame

United-legenden håper Solskjær henter Haaland til Old Trafford

Kommentarer til denne saken