Gå til sidens hovedinnhold

Bør du unngå å spise eple?

Pollenets mer ukjente bivirkninger kan skape mer trøbbel for allergikerne.

(SIDE2): Er du en av de 20-30 prosentene av nordmenn som har pollenallergi? Da er det mulig du bør unngå å spise eple i disse dager.

Røde og kløende øyne - eller pusteproblemer og influensalignende symptomer? Onsdag og torsdag meldes det om kraftig spredning av bjørkepollen på Østlandet og Sørlandet. Pollensesongen er godt i gang, og i uker og måneder fremover plages altså store deler av befolkningen av pollenallergi - og allergier de ikke visste om.

Kryssreaksjoner
For i tillegg til pollenreaksjoner, er det også flere av pollensortene som kryssreagerer med mat.

Eple er det vanligste å reagere på under bjørkepollenspredningen, men også enkelte kryddersorter, gulrot og hasselnøtter kan gi reaksjon. Over 45 prosent av de med bjørkepollenallergi reagerer også på hasselnøtter, mens nesten 40 prosent reagerer på eple.

Siste nytt fra Side2? Sjekk forsiden her!

Gresspollenallergi kan kryssreagere med hvete, og når burotpollenet spres senere i sommer, kan det kryssreagere med både selleri, paprika, gulrot, oregano, anis, dill og muskat.

- Enkelte har fått en reaksjon etter å ha spist pizza, og trodd det har vært noe galt med maten - men det kan ha vært en kryssreaksjon med kryddet i pizzaen, sier seniorrådgiver ved Helsedirektoratet, Marianne Bjerke, som oppfordrer de som lurer, til å søke råd og informasjon om kryssreaksjoner.

Be om mer tid
Bjerke trekker særlig frem skoleelever og studenter med pollenallergi, som skal til med eksamner.

- Det er veldig viktig at disse tar medisiner, som strengt tatt skal tas før sesongen starter. Like viktig er det at de følger med på pollenvarselet. Elever med pollen kan søke om å få lenger tid til eksamensbesvarelsen, dersom de går til legen og får dokumentasjon, sier hun.

Verst i øst
Bjørkepollenspredningen i Rogaland og nordover til Møre og Romsdal meldes å være moderat onsdag og torsdag. Nordover er det ennå ikke spredning - men det kommer.

- Det er generelt mest pollenspredning på Østlandet. Det er mindre der det er mye regn og jo lenger nord man kommer - men det kan være mye også disse stedene til tider, sier assistentforsker ved NTNU, Trond Einar Brobakk. .

Når spredningen av bjørkepollen gir seg etter en tre ukers tid, tar gresspollensesongen over i begynnelsen av juni. Den varer i seks til åtte uker.

Når de forskjellige spredningene skjer og hvor i landet, kan du se her.

Her kan du sjekke hvor det er pollen spredning

HTML EMBED

Ut på tur
For enkelte er pollenallergi så besværlig at det beste er å reise vekk, sier Marianne Bjerke.

- Det ideelle hadde for mange vært å reise til fjellet og komme ned når den verste spredningen er over her i lavlandet, sier Bjerke, som sier at planlegging uansett er viktig når man skal på tur.

- Mange har reist til Syden uten å tenke på hvordan pollensesongen er der.

Er man i lavlandet er også sjøen et godt alternativ å oppholde seg ved. Er det pålandsvind, er det lite pollen i lufta.

Væravhengig
Når våren kommer er det garantert at pollen vil spres, men spredningen avhenger av nedbør og temperatur.

- Dersom det regner, og da helst kontinuerlig, vil spredningen dempes. Også temperatur er avgjørende. Ekstrem spredning får man først når det er oppholds- og finvær med 20 grader eller varmere, sier pollenforsker Hallvard Ramfjord.

Les: Pollenvarslingen i gang

Les også: Billigere pollenmedisin

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Føre var
Av generelle råd bør de med pollen ikke henge ut klesvasken til tørk, sengetøy bør skiftes oftere og man bør dusje kropp og hår for å skylle av pollen. Pollenfilter i ventilasjonsanlegg og biler bør skiftes eller renses før sesongen tar til. Vinduer og dører bør holdes lukket, slik at inneluften er mest mulig pollenfri, men det finnes filter som kan settes rundt dører og vinduer.

Les: Trene med pollenallergi?

Og solbriller har også effekt for å hindre pollen i øynene.

For enkelte er det ikke nok å ta forbehold og følge generelle regler for å slippe allergiplagene. Allergivaksine har blitt stadig vanligere, men det er et krevende arbeid.

- Det tar cirka tre år å bli vaksinert. Man utsettes i stadig større doser for det man er allergisk mot, og etter en tid er man vaksinert. Man må følge opp selv, det er tidkrevende arbeid, sier Bjerke.

- Men de som har gjort det får et helt nytt liv etterpå.

(Kilde: Helsedirektoratet, NAAF)

Kommentarer til denne saken