HTML EMBED

Frem til det store jordskjelvet og tsunamien i 1755 var Lisboa én av verdens mektigste byer. Dette gjenspeiles i byens arkitektur, men lite i befolkningens holdninger. I dag er storbyen ved Tejos bredd en svært fargerik og pulserende metropol. Byens tilnavn, som Europas San Fransisco, har den fått på grunn av det kuperte bylandskapet og de smale trikkene som svinger seg vei gjennom trange smug og i berg- og dalbane over bakketoppene.

Hverken jordskjelv, branner, økonomisk krise eller tap av makt har fått Lisboas gamle storhet til å falme helt. Lisboa er vakker og verdig som en aldrende sjønnhet med sine litt slitne familiejuveler.

Få med deg fado-sang i den gamle araberbydelen Alfama, de små og koselige nattklubbene i Bairro Alto, eller dra på stranda en kort kjøretur ut av byen.

Fakta om Lisboa

Land Portugal
Innbyggere 546 000
Tidssone GMT +0
Valuta 1 Euro = 7,80 kr
Nødnumre Nasjonalt nødnummer 112, turistpolitiet (+351) 21 342 1623
Elektrisitet 220V

Hvor Portugal hovedstad ligger ved Atlanterhavet og ved elven Tejo.
Når Hele året, men værmessig gunstigst vår og høst. Somrene er veldig varme.
Hvorfor Byen er vakker, varm, romantisk, livlig og det beste stedet å høre fado.

Turistinformasjon

Slik kommer du til Lisboa

Det nasjonale flyselskapet TAP flyr direkte til Lisboa fra Oslo. Ving, Solfaktor og Espnes er blant de som tilbyr gunstige pakker med overnatting.

Kom deg rundt i Lisboa

Flyplassen ligger omtrent midt i byen, og taxi er billig. Det er nærmest håpløst å kjøre egen bil i den kompakte byen. Sykkel er også et dårlig alternativ, da byen er bratt. Bruk trikk og undergrunnen.

Lisboa-kortet (72 timer) gir deg, i tillegg til offentlig transport, gratis eller redusert pris på en rekke restauranter, museer, shopping, overnatting og mye annet.

Fra bussterminalen Sete Rios (Rua das Laranjeiras) går kjekke ruter for eksempel sørover til Algarve eller nordover til Porto.

Fra den østre delen av Terreiro do Paço-terminalen svipper ferger deg over Tejo.

Turistinformasjon

Før du drar til Lisboa

Les Nasjonalskalden Fernando Pessoa (1888–1935) brukte ofte Lisboa som ramme rundt sine dikt og romaner. Av nyere bøker anbefales Karsten Alnæs’ reisedagbok «Lisboa, dikternes, kunstnernes og fadoens by».

Se Regissøren Manoel de Oliviere er 103 år og i skrivende stund fremdeles aktiv. Se for eksempel hans «O Convento» (2001) med John Malkovich og Catherine Deneuve. «Lisbon Story» (1994) av tyske Wim Wenders er en liksomdokumentar om byen.

Hør Fado er musikken de fleste forbinder med Lisboa og Portugal, og det finnes en rekke store artister på området, med Amália Rodrigues som selve dronningen. Av nyere sangere er det verdt å merke seg Mariza.

App Lisboa Travel Guide (Apple, Android) 35 kr

Orienter deg i Lisboa

Lisboa bykommune ligger på syv høyder, og holder seg fortsatt innenfor den historiske bygrensen. I sentrum, i aksen mellom nasjonalteateret i Baixa og triumfbuen ved enden av Rua Aurea, er det meste i gåavstand. Mot vest ligger gamlebyen – Bairro Alto, mot øst borgen Castel de São Jorge og det gamle mauriske boligkvarteret Alfama.

Visste du at Lisboa er blant verdens eldste byer, og betydelig eldre enn London, Paris og Roma. Den var municipium under Julius Cæsar, kalt Felicitas Julia.

Få med deg i Lisboa

1. Alfama

Lisboas eldste bydel mellom Castel de São Jorge og Tejo er det gamle arabiske kvartalet, som ble etablert da maurerne regjerte i regionen. Mesteparten av bygningene overlevde det skjellsettende jordskjelvet i 1755. Etter at muslimene ble fordrevet, bosatte fiskere og fattigfolk seg her, noe som fortsatt preger området. Mye er flott restaurert, og i dag er de mange smugene, fado-barene og restaurantene blant av Lisboas fremste attraksjoner.

2. Belém

Noen kilometer vest for sentrum ligger bydelen Belém, som var utskipningshavn for mange av landets berømte ekspedisjoner på 1400- og 1500-tallet. Byens mest kjente bygning ligger her – Torre de Belém, i tillegg til det gedigne klosteret Mosteiro dos Jerónimos, som ble påbegynt i 1502. Padrão dos Descobrimentos (oppdagermonumentet) er en moderne hyllest til Henrik Sjøfareren og mange av de andre kjente eventyrerne.

3. Electrico 28

Trikk 28 er den gule veterantrikken som langsomt svinger seg gjennom sentrum på kryss og tvers. Du kan velge mellom mer enn 30 stopp. Både på grunn av den sakte farten og det faktum at den tar deg innom noen av byens meste severdige områder, er dette en praktisk og hyggelig introduksjon til områder som Bairro Alto, Baixa og Alfama.

4. Sintra

Denne romantiske byen ligger en liten kjøretur utenfor Lisboa, og er bygget ut som en eventyrlandsby med fantastiske slott, herregårder, borger og hageanlegg. Palacio Nacional, reist av maurerne, er den mest prominente bygningen, mens Pena-palasset er det mest spektakulære. Bløtkakekonstruksjonen i ulike pastellfarger på høyden over landsbyen ligger tett inntil Pena-parken, et hageanlegg som knapt har sin make i Europa.

HTML EMBED

Spis godt i Lisboa

Eleven Resturant er tilgodesett med én Michelin-stjerne, noe som ikke minst skyldes mesterkokken Jachuim Koerpers moderne tilnærming til middelhavskjøkkenet. Prisene er ikke avskrekkende, og en treretter koster under 400 kroner.

Pap’Açorda Restaurant er en gammel klassiker. Den ligger i det øvre prissjikt, men du får mye for pengene. Spesialiserer seg på fisk.
Rua da Atalaia i Bairro Alto
Tlf. + 351 213 46 4811.

Lisboa à Noite Restaurant i Bairro Alto serverer klassisk portugisisk mat, både kjøtt og fisk, i uformelle omgivelser.

Bo godt i Lisboa

Luksus:Pestana Palace er ikke bare et lekkert hotell, med verdens celebriteter som naturlige gjester, men også én av de vakreste bygningene i landet. 1800-tallspalasset var tidligere hjem for noen av landets fremste adelige, men er nå gjort om til et overnattingssted med 194 vakre rom.
Rua Jau, 54

Middels: Hotel Metropole er en gammel klassiker i et nyrenovert bygg fra 1917. I dag fremstår det som ett av de flotteste i sin klasse, og mer sentralt får du det ikke.
Praca Dom Pedro IV, 30 (Rossio)

Budsjett:Inn Solar dos Mouros i Alfama er et interessant utsmykket hotell, midt i bydelen, og bare fem minutter til fots fra sentrum. Et billig og trivelig alternativ.

Visste du at det voldsomme jordskjelvet i 1755 drepte nærmere 40 000 innbyggere, og ødela 85 prosent av byen. Tsunamien som skjelvet avstedkom nådde helt til Gibraltar, Cadiz og Sevilla.