Ah, Facebook. Stedet hvor Trine i Mandal kan dele med resten av verden hva hun hadde til middag, hvor Trond i Narvik kan fortelle om hvor bra været er på charterferie i Syden og hvor Stine endelig kan erklære at «lille Stian endelig har ankommet verden», fullt illustrert med bilder av fødselen (basert på en ekte Facebook-oppdatering).

Men de siste årene er det ikke bare den vanlige mannen i gata som deler kanskje litt for mye av sin egen hverdag på sosiale medier.

5. desember i år kunne nemlig politiet i New York bekrefte at de ved hjelp av Facebook hadde arrestert en gjeng i bydelen Bronx. Gjengmedlemmene av WTG hadde åpenlyst diskutert kriminelle handlinger på Facebook og Instagram, selv om de hadde prøvd å skjule handlingene ved hjelp av koder (ord som «glocc», «swammy» og «hammer» ble brukt for å omtale skytevåpen). Med andre ord, det tok ikke lang tid før politiet knakk koden og arresterte ti gjengmedlemmer og siktet dem for vold, planlegging av mord og besittelse av narkotika og våpen, skriver Mashable.com.

Men gutta i WTG er ikke de første i verden som har blitt arrestert etter at de har delt litt for mye på Facebook.

Her er åtte kriminelle som har blitt tatt ved hjelp Facebook.

Etterlyst kriminell sjekket nettopp inn

Chris Crego fra Lockport, New York, ble i 2009 dømt for vold etter et barslagsmål. Da han ikke dukket opp for å sone dommen, etterlyste politiet slåsskjempen. Eneste problemet var at Crego hadde allerede forlatt delstaten.

Vi ser for oss at Crego var rimelig sikker på at han aldri måtte sone den dommen og det hadde han sikkert heller aldri gjort om det ikke var for at han var litt for aktiv på sosiale medier. Det tok ikke lange tiden før politiet i Lockport hadde funnet den etterlystes Facebook – og MySpacekonto, et sted Crego ofte kom med oppdateringer om hva han bedrev tiden med. Uheldigvis for Crego hadde han også oppdatert sin «nåværende sted» til Terra Haute i Indiana – byen han hadde rømt til. At han i tillegg hadde lagt inn informasjon om hvor han hadde fått seg jobb OG arbeidstiden hos sin nye arbeidsgiver, gjorde etterforskningsarbeidet for politiet i Lockport særdeles enkelt.

At han i tillegg hadde lagt ut bildet politiet hadde brukt for å etterlyse han i den lokale avisen, gjorde at politiet var sikre på at de hadde fanget rett fyr.

Bensintyven

Bensin i Norge er dyrt, men i mulighetens land USA burde de fleste ha råd til en kanne med drivstoff.

Tjue år gamle Michael Baker derimot tenkte at det ville være en god idé og stjele bensin fra en politibil for så å poste bilde på Facebook. Om du så legger til at han gir «fingeren'n» til politiet og han bor i en med kun 2000 innbyggere, så være det ikke særlig vanskelig for politiet å finne bensinslukeren.

Baker ble arrestert for bensintyveriet og måtte tilbringe en natt i fengsel, men det virket ikke som han tok dommen særlig tungt. Etter han ble løslatt la han nemlig ut denne statusen på Facebook:

«Ja, lol, jeg måtte i fengsel på grunn av Facebook».

Skogsfeller

Og nå over til en av de få kriminelle handlingene på listen som virkelig kunne fått alvorlige konsekvenser dersom planen til lovbryterne hadde blitt utført.

To unge menn, 19 år gamle Benjamin Rutkowski og 21 år gamle Kai Christensen, ble arrestert etter at politiet ble tipset om den noe uvanlige chatten de to imellom på Facebook. Gutta hadde nemlig vært ute i skogen og plassert ut diverse, potensielt, dødelige «Rambo»-feller i nærheten av turstier i Provo i Utah.

En av fellene skal ha vært en stein på størrelse med en grapefrukt som var festet med spisse pinner festet i et tre. En annen var et tildekket hull med spisse påler stående opp fra bakken.

Fellene var festet til snubletråder.

Gutta hevdet at fellene de hadde gjemt ute i skogen var for å drepe dyr og ikke mennesker. Politiet trodde ikke på forklaringen og begge ble arrestert.

Alltid husk å logg ut av Facebook

En kvinne i Martinsburg i West Virginia kom hjem en kveld bare for å oppdage at noen hadde brutt seg inn i huset hennes og stjålet to diamantringer til en samlet verdi av 3500 dollar, rundt 19 000 kroner.

Men kvinnen oppdaget også at innbruddstyven hadde brukt PCen hennes for å sjekke Facebook og, hold deg fast, glemt å logge seg ut av brukerkontoen sin.

Det tok ikke lang tid før politiet arresterte den 19 år gamle Jonathan Parker for innbruddet.

På den annen siden var Parker heldig og ble ikke «face-rapet» av offeret.

Ansvarlig for eget «mug shot»

Ok, fyren i den forrige historien var dum og glemte å logge seg ut. Men her kommer det en historie om en fyr som er kanskje hakke dummere.

Etter å ha brutt seg inn Washington Post-journalisten Marc Fishers hjem i januar 2011, logget innbruddstyven, 19 år gamle Rodney King Junior, seg inn på Facebookkontoen til Fishers 15 år gamle sønn.

Her postet han et bilde av seg selv sammen med tyvegodset (en jakke, litt penger og en bærbar PC) og la det ut for Fishers Juniors over 400 venner på Facebook.

Ikke bare gjorde King Junior alt etterforskningsarbeidet for politiet, men han sørget også for å gi dem et gratis «mug shot» av seg selv da han ble arrestert.

King innrømmet innbruddet (var vel vanskelig å benekte bevisene) og ble både dømt for lovbruddet og bæring av en pistol uten lisens.

Politibetjent Kyle Roe i DC politiet uttalte i etterkant at «jeg har sett mye opp gjennom årene, men dette må være den dummeste kriminelle fyren jeg noen gang har møtt».

Vi er enig.

Husk hvem du har på Facebook

Mange av oss har flere hundre venner på Facebook, selv om vi ofte ikke kjenner alle vi har der like godt.

Derfor har neste historie også en moral, litt som et barneeventyr, der moralen er å huske hvem du har som venner på Facebook.

Dette var noe Maxi Sopo glemte etter han rømte til Mexico etter å ha svindlet til seg over 200 000 dollar, over 1,1 millioner kroner, fra en rekke banker i den amerikanske storbyen Seattle.

Capo var, som mange av oss, ivrig på å dele sine fantastiske opplevelser i Mayanes hjemland og delte både bilder og status oppdateringer under sitt opphold med sine venner på Facebook.

Eneste problemet var at Capo hadde glemt at en av hans venner på Facebook hadde tidligere arbeidet i det amerikanske justisdepartementet, og dermed kjente flere av etterforskerne som jaktet på han, skriver The Guardian.

Det tok ikke lang tid før 26-åringen ble arrestert av meksikansk politi og sendt tilbake til USA. Den kamerunskfødte svindleren ble dømt til 33 måneders fengsel.

Pass på hva du liker

29 år gamle Dyllan Naecher, tidligere dømt for seksuelle overgrep, rømte fra staten Maryland til Virginia da han ble etterlyst. I et smart forsøk på å holde seg oppdatert på hva lokalpolitiet i Maryland foretok seg i jakten på han selv, fikk han sin 22 år gamle kjæreste, Samantha Dillow, til å «like» Tazwell politiet på Facebook.

Problemet var bare at etter Samantha hadde «likt» politiets side, fikk de også tilgang til hennes profil som viste seg å inneholde masse bilder av Naecher. Dette fikk politiet til å rote mer på Samanthas profil, og det tok ikke lang tid før politiet hadde parets adresse og arresterte dem.

Fang meg om du kan

Den dømte tyven James Tindell fra Oregon var møkklei det tvungne avrusningsprogrammet han måtte gå gjennom for å slippe unna fengselsstraff.

Så han pakket sammen tingene sine og rømte fra både avrusningsprogrammet og Oregon, men ikke uten å proklamere det hele på Facebook.

Tindell hadde nemlig det mye moro med å erte både politiet og tilsynsvergen sin gjennom statusoppdateringer på Facebook da han var på rømmen.

Med statusoppdateringer som «Nettopp ute av en ny stat», «Fang meg om du kan» og, den mer direkte, «Jeg er i Alabama» var det nok ett stykk fornøyd tilsynsverge som mottok nyheten om at Tindell hadde blitt stoppet av trafikkpolitiet i Daphne, Alabama for råkjøring.

Trafikkbetjenten hadde så sjekket registreringsnummeret på Tindells bil og fant raskt ut at sjåfører var etterlyst.

James Tindell ble dømt til 30 måneders fengsel og måtte selv betale de 2600 dollarene (cirka 14500 kroner) det kostet å få fly ham tilbake til Oregon.