(SIDE2): Legemiddelverket og Mattilsynet advarer mot kosttilskuddet Maxman.

- Du kan få synsforstyrrelser, skjelving, hodepine, hjerterytmeforstyrrelser, hjertekrampe, og i verste fall dødsfall, sier avdelingsoverlege, Avdeling for legemiddelinformasjon hos Statens legemiddelverk , Steinar Madsen i en pressemelding.

Norsk firma bak middelet
- Det som er spesielt med dette middelet er at det står et norskt firma bak og at de har markedsført seg via seriøse kanaler som Finn og QXL, sier Madsen til Side2.

Han påpeker at funnet er meget alvorlig fordi det setter liv og helse i fare.

- Denne typen produkter inneholder ofte ulovlioge legemidler så dette er ikke uvanlig, men allikevel veldig farlig. Vår oppgave er å advare og prøve å stoppe aktørene. Dessverre ser vi at de popper opp igjen fortere enn vi klarer å stanse firmaene, sier Madsen.

Analyse av pillene viser også at mengden medisin varierer fra pille til pille og at dosene er langt over det som finnes i det reseptbelagte legemiddelet Viagra.

Det selges som kosttilskudd basert på naturlige urter, men analyser viser at det inneholder store doser legemidler.

- Analyser viser at Maxman inneholder så høye medisindoser at det kan gi livsfarlige bivirkninger, sier legen.

Ble funnet i rutineundersøkelse
De ulovlige legemiddelstoffene ble funnet i en rutineanalyse hos Legemiddelverket. Samtidig pågår et tilsynsprosjekt i regi av Mattilsynet, Legemiddelverket og Tollvesenet. Formålet med dette prosjektet er å kartlegge kosttilskuddsmarkedet og avsløre ulovlige tilsetninger i kosttilskudd.

Dette prosjektet er nå i avslutningsfasen og har allerede avslørt flere helsefarlige kosttilskudd, skriver Mattilsynet på sine informasjonssider, Matportalen .