(SIDE2): Potetgull er digg. Innimellom er det sykt digg. Og det er lett å spise for mye. Da vi gikk forbi helsekostkjeden Sunkost på Bærums Verk her om dagen kom vi over den nye serien «Way better snacks» og fikk anbefalt den sunne chipsen som visstnok er blitt enormt populære i det siste.

- Jeg elsker den med søtpotet og den med chili, sa hun bak disken.

Vi rasket med oss alle de ulike smakene og gledet oss til å teste tortillachips med blant annet bønner, chia-frø, brokkolifrø, linfrø, quinoa og reddikfrø...

Er det sunnere? Er det godt? Og sist, men ikke minst; Kommer til å kjøpe dette neste gang vi får lyst på snacks?

Les ernæringsfysiolog og journalist Silje Bjørnstads dom og vår smaksopplevelse under.

Dette sier produsenten om «Way Better Snacks»:

Way Better Snacks er en nyutviklet, økologisk serie fra USA, med utstrakt brukt av spirede ingredienser. Dette gjør at disse tortilla chipsene er mye mer næringsrike og lettere å fordøye, med høy andel av nyttige enzymer, vitaminer og mineraler i tillegg til gunstige antioksidanter, planteproteiner og essensielle fettsyrer. Det beste av alt: de smaker utrolig godt også.


Way Better Snacks Sprouted Simply So Sweet Chili Tortilla Chips

156 gram
Pris: 46 kroner

Innhold:
Mais (GMO-fri) malt på steinkvern, solsikkeolje og/eller tistelolje, spirede linfrø, spiret quinoa, spiret brunt rismel, spirede reddikfrø, spirede chia-frø, spirede brokkolifrø, krydder (rårørsukker, eddik, havsalt, naturlig potetstivelse, løk, hvitløk, kajennepepper).

Næringsinnhold per porsjon (11 potetflak, cirka 28 gram):
130 kcal
2 gram protein
7 gram fett, hvorav mettet fett 0,5 gram
14 gram karbohydrat
3 gram fiber

Guro: - Første smaksinntrykk er litt surt. Også litt for sterkt til å være chips. Tam smak. Likte ikke disse så godt.

Helle: - Jeg elsker chilismak, også på potetgull. Denne er veldig god, men bare et snev for sterk. Chilien kunne vært noe dusere i smaken. Chilien sitter igjen på tunga nå og det gjør den for heftig til å spise mye, men man trenger jo selvsagt ikke spise for mye, så kanskje er det bra?

Silje: - God chilismak, men likevel blir den altfor sterk for min del. Klarer maks 3-4 flak. Men om man liker potetgull med litt sterk smak så kan nok denne være et godt alternativ.

Way Better Snacks Sprouted Simply Beyond Black Bean Tortilla Chips

156 gram
Pris: 46 kroner

Innhold:
Mais (GMO-fri) malt på steinkvern, solsikkeolje og/eller tistelolje, spirede svarte bønner (12%), spirede linfrø, spiret quinoa, havsalt.

Næringsinnhold per porsjon (11 potetflak, cirka 28 gram):
130 kcal
Protein 2 gram
Fett 6 gram, hvorav mettet fett 0,5 gram
Karbohydrat 15 gram
Fiber 2 gram

Guro: - Smaker skikkelig bønner. Ganske gode.

Silje: - Ok, denne smakte jo virkelig bønner også. Ikke direkte vond, men ikke digg heller. Havner midt på treet for min del. Tror ikke akkurat dette blir den nye chipsfavoritten til fotballgutta for å si det sånn.

Helle: Denne likte jeg minst av alle de vi testet. For heavy bønnesmak. Blir for mektig og drøy smak.

Way Better Snacks Sprouted Sweet Potato Tortilla Chips

156 gram
Pris: 46 kroner

Innhold:
Mais (GMO-fri) malt på steinkvern, solsikkeolje og/eller tistelolje, søtpotet, spiret quinoa, spirede chia-frø, havsalt.

Næringsinnhold per porsjon (11 potetflak, cirka 28 gram):
130 kcal
2 gram protein
Fett 7 gram, hvorav metet fett 0,5 gram
Karbohydrat 16 gram
Fiber 2 gram

Guro: - Smakte skikkelig søtpotet. Ikke for mye smak, og ikke for salt. Veldig gode. Favoritten blant disse alternativene.

Silje: -Yummy!! Digg kombo av søt søtpotet og salt. Smaker liksom litt «grovere og sunnere» også sammenlignet med vanlig potetgull. Slipper også fettete fingre og jeg liker at det er litt tykkere flak. Dette er nok min favoritt.

Helle: - Dette var godt! Smakte mye søtpotet som jeg liker veldig godt, passe salt og deilig ettersmak. Føler at jeg spiser mer «mat» enn når jeg spiser vanlig potetgull. Liker at de ikke er for salte. For min del kunne flakene vært litt tynnere.

Way Better Snacks Sprouted Unbeatable Blues Tortilla Chips

156 gram
Pris: 46 kroner

Innhold:
Blå mais (GMO-fri) malt på steinkvern, solsikkeolje og/eller tistelolje, spirede linfrø, spiret quinoa, spirede reddikfrø, spirede chia-frø, spirede brokkolifrø, havsalt.

Næringsinnhold per porsjon (11 potetflak, cirka 28 gram):
130 kcal
Protein 1 gram
Fett 7 gram, hvorav mettet fett 0,5 gram
Karbohydrat 14 gram
Fiber 2 gram

Guro: - Ekkel farge, frister ikke å spise. Lite smak og tenker bare på fuglefrø. Kjedelig.

Silje: - Man blir kanskje litt skeptisk av blåfargen, men denne smaker jo som vanlig tortillachips, og tommel opp med andre ord!

Helle: - Denne har en spesiell farge, men den smaker nydelig. God ettersmak og smaker som nesten som vanlig tortillachips, bare bedre!!

Way Better Snacks Sprouted Multi-Grain Tortilla Chips

156 gram

Pris: 46 kroner

Innhold:
Mais (GMO-fri) malt på steinkvern, solsikkeolje og/eller tistelolje, spirede linfrø, spiret quinoa, spiret brunt rismel, spirede reddikfrø, spirede brokkolifrø, havsalt.

Næringsinnhold per porsjon (11 potetflak, cirka 28 gram):
130 kcal
Protein 2 gram
Fett 7 gram, hvorav mettet fett 0,5 gram
Karbohydrat 15 gram
Fiber 3 gram

Guro: - Passe salt. Knekkebrød-smak, uten at jeg klarer å si så mye annet om denne smaken. Likte denne.

Helle: - Det smaker vel mye knekkebrød og litt kjeksaktig i kombo. Var også vel salt og ikke den beste av disse syns jeg. Men jeg knasker gjerne litt av den uansett.

Silje: - Minner meg mer om knekkebrød enn chips. Er mer «kornsmak» og mindre salt. Smaken er helt grei,, men er nesten så man skulle hatt noe ost sammen med denne. Ikke min favoritt.

Generell kommentar til «Way Better Snacks» fra ernæringsfysiologen:

- Joda, dette kan sies å være et sunnere alternativ til potetgull, men vær klar over at det i likhet med tradisjonell chips så er det også en del fett og kilokalorier i disse produktene. Med andre ord så er det ikke noe «slankesnacks» det er snakk om.

Det brukes mye olje når man steker chips, noe som også fører til mye fett i produktet. For å velge de «sunneste» alternativene bør se hvilke type fettkilde som er blitt brukt. Oljer med mye umettede fettsyrer (for eksempel raps- og olivenolje) er blir sett på som et bedre valg i forhold til oljer med mye mettet fett (for eksempel palmeolje).

Det er flott å se et chipsalternativ som er laget av mer næringsrike ingredienser som frø og spirer, men vær klar over at selv om det er brukt ulike grønnsaker og spirer i denne chipsen, så betyr ikke dette på noen som helst måte at det kan erstatte det å spise vanlig frukt og grønnsaker. For eksempel kan man kanskje få inntrykk av at man får i seg vitamin C ved å spise « Sprouted Sweet Potato Tortilla Chips», fordi den inneholder søtpotet og fordi søtpoteten er en god kilde til C-vitamin, men det gjør du altså ikke ifølge næringsdeklarasjonen på pakningen.

Legg også merke til næringsinnholdet kun blir oppgitt «per porsjon» på posene og ikke per 100 gram. Dette kan fort føre til at man misforstår hvor mye energi som faktisk er i en hel pose. For eksempel oppgis «en porsjon» å tilsvare 28 gram, eller cirka 11 flak, som utgjør 130 kilokalorier. 100 gram tilsvarer dermed 464 kcal, og en hel pose er på 156 gram og inneholder 724 kcal. Vanlig potetgull inneholder cirka 525 kcal per 100 gram, og rundt 147 kcal per 30 gram.

Det er noe høyere innhold av fiber og protein sammenlignet med tradisjonelt potetgull, noe som er bra. Noe som også kan sees på som positivt er at «Way Better Snacks»-posene inneholder «bare» 156 gram og ikke 200 eller 300 gram som de fleste potetgullposene inneholder, men som nevnt så blir det mange ekstrakalorier hvis man spiser hele posen på en gang.