Inspirasjon – Praha
Du kan stille klokka etter turistene i Praha. Eller rettere sagt: Klokka stiller turistene.
Noen minutter før hvert timeslag gjennom den våkne tiden av døgnet, samler store mengder seg på torget Staromestské námestí foran det gamle rådhustårnet med Det astronomiske uret fra 1410.
De vender sine blikk og kameralinser skrått oppover. Så går det et sus gjennom folkehavet når den mekaniske oppvisningen starter. Apostelfigurer av tre passerer forbi, døden ringer i sin klokke, forfengeligheten stirrer i sitt speil og så videre. Mekanikken er imponerende presis og uret unikt. Det hele er raskt over, og folkemengden løses opp.
Slik går dagene i Tsjekkias hovedstad. Og årene.
Turistbyen Praha
Det er dette gamle, bestandige Praha de fleste kommer for å se og oppleve.
I høysesongen må man ha spisse albuer for å komme seg gjennom gamlebyen, over Karlsbroen fra 1400-tallet og opp mot det mektige Prazský hrad – slottet, der det troner over byen.
– Det sentrale Praha har blitt veldig turistifisert de siste tiårene, og jeg anbefaler alltid folk å gå ut veldig tidlig om morgenen om de vil oppleve den gamle magien i byens gater og smug, sier Lucie Vokrouhlíková.
Den unge guiden husker naturlig nok ikke stort fra tiden før Jernteppet forsvant, men har sett hvordan hjembyen har blomstret i sin egen levetid.
– I min barndom var de fleste eldre bygningene i byen slitne og forfallne, men fra rundt år 2000, og særlig etter Tsjekkias EU-medlemskap i 2004, er det investert enorme summer i oppussing og renovering, spesielt her i gamlebyen.
Undertegnede kom til Praha første gang i 1990. Øl til 60 øre halvliteren lokket og imponerte, men det var byens skjønnhet som tross alt overveldet mest. Det som den gang var Tsjekkoslovakias hovedstad, var allerede i gang med å etablere seg som en hipp favoritt i «det nye, gamle Europa».
Praha var pilegrimsmål for kreative sjeler fra vest, ikke minst for unge amerikanere på jakt etter seg selv. Det var hit de nye bohemene strømmet for å skrive poesi, spille jazz, henge på hippe steder som den legendariske Bunkr, og trekke sammenlikninger med 20-tallets Paris.
Jeg har besøkt byen med jevne mellomrom siden, og selv om de store investeringene i gamlebyen er synlig, er det påfallende hvor lik seg selv Praha framstår, drøyt 20 år etter Fløyelsrevolusjonen. Med sine ornamenterte fasader, suvenirer, smykker, gateartister, restaurantmenyer, jazzklubber og øl.
Praha er blitt dyrere, trangere og fått langt flere mobiltelefonreklamer langs hovedgaten Václavské námestí, men noen spydspiss for et nytt Europa er byen ikke blitt.
Tiden står likevel ikke stille i den tsjekkiske hovedstaden. Mye skjer og endrer seg. Hele tiden. Man må bare vite hvor man skal lete, og det er som regel bak de fredede fasadene.
Praha på trendtoppen
En engel over dørkarmen til en unnselig, gammel bygning i en stille gate, ønsker velkommen til det som ifølge Tripadvisor er Europas mest trendy hotell for tiden.
Inne på The ICON Hotel & Lounge er alt annerledes enn utsiden indikerer.
– Det er gjerne slik her i byen, sier hotellsjef Renata Zizkovská, og utdyper:
– Alle gamle fasader i Praha sentrum er fredet med strenge regler for hva man kan gjøre, men innenfor veggene er det mer fritt fram.
Fargerike sofagrupper og møbler i ulike stilarter møter oss allerede i lobbyen. Det hele er moderne, men ikke nødvendigvis flunkende nytt. En miks av loppemarkedfunn og hipp design er håndplukket, og satt sammen med nennsom hånd. Mye viser seg å være tsjekkisk design fra Modernista.
– Vi vil ha det trendy, men uformelt. Du la kanskje merke til at ingen av de ansatte har uniform her, men går i sine egne klær? De skal ikke være et «produkt», og vi vil ikke ha det så hipt at det blir anstrengt.
– Da vi åpnet i 2007, var vi ett av de første, rene designhotellene i Praha, men nå har utviklingen skutt fart, også på dette feltet.
Selve bygningen er eid av en ortodoks kirke, og fremdeles har hotellet et kapell som kan brukes når det trengs.
– Erkeengelen over inngangsdøra stammer derimot fra tiden før kirken overtok. I riktig gamle dager var nemlig huset drevet av tyske sykesøstre som tok seg av foreldreløse barn, og engelen er barnas beskytter, forklarer Renata.
Kulinarisk oppvåkning i Praha
Bordets gleder er en stadig mer vesentlig del av den gode reiseopplevelsen, og maten er god i Praha. I alle fall om du liker svin, andekjøtt, dumplings, rødkål og øl. Mye øl.
Solid tradisjonskost står, nå som alltid, sterkt i byen – både på gamlebyens overprisede turistrestauranter og ellers. På det kulinariske feltet har ikke utviklingen i Sentral-Europa holdt på langt nær samme tempo som innen andre områder, men ting er på gang også her.
Én som har gitt Prahas sultne et godt alternativ i nyere tid, er nederlandske Filip Kavka, hvis etternavn passende nok uttales Kafka.
Da han åpnet sin restaurant og kafé Mlsná kavka for halvannet år siden, var den blant byens første med kun vegetarmat på menyen.
– Vi forsøker å spille en rolle i utviklingen av det kulinariske tilbudet her i byen, og lager alt fra bunnen, understreker Filip.
– I Praha betyr «vegetarmat» gjerne bare at man tar bort kjøttet fra en rett, men vi lager mat på ingrediensenes egne premisser.
En annen som jobber for Prahas gastronomiske oppvåkning Radek Roubí¿ek. Han er sjefskokk på Port 62, en restaurantbåt som ligger og dupper et kvarters trikketur sør for Praha sentrum.
– Praha har vært treg når det gjelder moderne cuisine, men nå er det omsider i ferd med å ta av, mener Radek.
Kokken har 17 års fartstid fra kjøkkenet på hotellet InterContinental Prague, og er også sjef for byens kokkelag. På sin egen flytende restaurant satser han på klassiske retter med moderne vri, og disker for anledningen opp en trøffelrisotto med langtidskokte kalvekinn. Andebryst med ingefær og honning er en annen populær signaturrett.
– Lenge har mat blitt betraktet som bensin for kroppen av tsjekkere. Reiser og medier har åpnet folks øyne for at det kan være noe langt mer, og nå er Praha i ferd med å finne sin plass på Europas restaurantkart.
På Port 62 har Radek det siste halvåret arrangert flere temakvelder med molekylær gastronomi, noe som tydeligvis har falt i smak.
– Det strømmer inn forespørsler om når neste arrangement går av stabelen, sier Radek.
Ung kunst i Praha
Rett ved østenden av Karlsbroen ligger en stor, og noe slitt bygård i barokk stil. Et skilt leder vei til AMoYA – 4000 km2 med moderne kunst de færreste turister har oppdaget. Men så har da ikke stedet vært åpent mer enn ett drøyt år.
Fire enorme pistoler henger over bakgården, uten at noen lar seg skremme av dem. Den ene trappeoppgangen er dekorert av en krusifiksfigur hengende i turnringer i stedet for kort – til enkeltes forlystelse og andres irritasjon, slik det sømmer seg for moderne kunst.
– I en avdeling viser vi høydepunkter fra de siste 20 årene med tsjekkisk kunst, mens resten av utstillingsarealene er viet studenter fra syv kunstakademier i Tsjekkia og Slovakia, forteller AMoYAs direktør Irena Satkeová.
Hun mener kunstmiljøet i Praha er langt mer tilgjengelig for turister enn i for eksempel London, der det vanlige publikum sjelden får sjansen til å møte de utstillende kunstnerne.
– Jeg sier ikke at de som er interessert i moderne kunst skal velge Praha i stedet for andre byer, men i tillegg til. Åpenheten her er vår store fordel, og du kan hele tiden møte byens mest interessante kunstnere og kulturpersonligheter på utstillinger og kafeer.
Irenas påstand får sin umiddelbare bekreftelse i etasjen over. Der treffer vi nemlig på Ivan Kafka (jo da, han heter så, han også), en virkelig veteran innen byens kunstmiljø, som har vært kunstner i Praha i drøyt 35 år.
– 60 år, om du inkluderer forberedelsene, sier 60-åringen lakonisk.
Han tenker seg lenge om da jeg spør om hva de største endringene har vært på den kulturelle scenen i byen fra 70-tallet til i dag.
– Kunstnerne som jobbet i Praha før revolusjonen i 1989 var de som bare måtte være kunstnere. Jeg vil jo ikke være slem, men i dag er det nok blitt litt for lett å kalle seg kunstner.
***
Utenfor porten til AMoYA blir jeg nærmest løpt i senk av nye turisthorder på vei fra Karlsbroen og opp gjennom gamlebyen. De har målbevisst retning mot torget.
Klokka er nemlig tre minutter på fem, og uret på det gamle rådhustårnet må jo alle få med seg, når de først er i Praha.
7 anbefalinger i Praha
1. KUNST I PRAHA – AMoYA
Et heftig og overraskende kunstsenter med utstillinger dominert av nyutdannede kunststudenter fra Tsjekkia og Slovakia. Viser også høydepunkter fra de siste 20 årene med tsjekkisk kunst. Det perfekte stedet for å se hva som rører seg på dette feltet for tiden.
Karlova 2
2. DESIGN I PRAHA – Artel
Artel designer munnblåst og håndgravert bohemsk glass, og har åpnet to utsalg i Praha, der de også har fylt opp hyllene med annet lekkert innen design og interiør. Det er hit du går om du vil ha noe spesielt du ikke finner i de utallige andre glass- og interiørbutikkene rundt om i byen.
Celetná 29 + U Luzického semináre 7
3. RESTAURANT I PRAHA – Mlsná kavka
Vegetarianere har ikke hatt det lett i Sentral- og Øst-Europa, men det kommer seg. På denne hyggelige restauranten, et par trikkestopp utenfor turistløypa får du god og variert, kortreist vegetarkost. Stedets ansatte er folk som gjerne faller utenfor det ordinære arbeidsmarkedet, så du støtter minst et par gode saker om du tar lunsjen eller middagen her.
Sokolovská 29
4. ARKITEKTUR i PRAHA – De dansende husene
Det modernistiske lokalene til forsikringsselskapet Nationale-Nederlanden kalles Ginger & Fred på folkemunne, etter Ginger Rogers og Fred Astaire. Du finner dem tett omslynget ved Moldaus bredd, et par broer sør for Karlsbroen. De er tegnet av den legendariske arkitekten Frank Gehry, og stod ferdig i 1996. Øverst i glasstårnet ligger Céleste, en fantastisk gourmetrestaurant anbefalt i Michelinguiden og med utsikt over elven og slottet.
Rasínovo nábrezí 80
5. UTFLUKT I PRAHA – Port 62
Denne oasen av en restaurantbåt med tilhørende park og hoppeslott må du nesten kjenne til for å finne. (Sjekk veibeskrivelse på hjemmesiden, for sikkerhets skyld.) Utmerket, modernistisk kjøkken, hyppige spesialarrangement og perfekt for en søndagsutflukt med sykkel eller kano.
Freestyle Park Modrany, Ulice Vltavanu
6. SHOPPING I PRAHA – Manufaktura
Lag ditt eget hjemmespa med såper, kremer, badesalt og tilbehør av høy kvalitet. Butikkene har også en avdeling med fantastiske treleker, samt tsjekkiske husflidsprodukter. De har åtte utsalg rundt om i Praha og finnes også i en rekke andre tsjekkiske byer.
7. KULTUR I PRAHA – Meet factory
Et stort industribygg i bydelen Smíchov er omdefinert til rocka kultursenter, med kunstutstillinger, konserter, kinoforestillinger og eklektisk sosial omgang. Se etter det grønne bygget med to røde glassfiberbiler hengende på kroker utenfor.
Ke Sklárne 15
4 stilige hoteller i Praha
1. MOODs Boutique Hotel er et firestjerners designhotell som åpnet dørene i 2010. (PST: Bestiller du fra hotellets egen nettside får du en diverse tillegg, som gratis massasje og velkomstdrink.)
Dobbeltrom fra 830 kr og frokost døgnet rundt.
Klimentska 28
2. The ICON Hotel & Lounge ble nylig kåret til Europas mest trendy hotell av Tripadvisor. Avslappet og sentralt designhotell med backpacker-stemning.
Dobbeltrom fra 1055 kr.
V Jáme 6
3. The ARIA Hotel har gjennomført musikalsk tema, og 51 suiter spesialinnredet med inspirasjon fra ulike komponister og artister – fra Mozart til Dylan.
Dobbeltrom fra 2063 kr.
Trzište 9
4. Vintage Design Hotel Sax ligger i nærheten av slottet, og kjører, som navnet indikerer, retrostil med glimt i øyet.
Dobbeltrom fra 880 kr.
Jansky Vrsek 328/3
Fakta om Praha
Land Tsjekkia
Folketall 1,3 millioner
Valuta 100 tsjekkiske koruna = 30 NOK
Strøm 220 V
Nødnumre Generelt 112, brann 150, ambulanse 155, politi 156/158
Telefon +420
Turistinformasjon til Praha
> Prague Information
> Prague Experience
> Prague Tourist
Slik kommer du til Praha
Norwegian flyr daglig til Praha fra Gardermoen. Vil du kjøpe en pakketur, har blant annet Kalinka-tours og Sembo gode tilbud.