Vimpelcom utbetalte 600 millioner kroner til det Gibraltar-baserte selskapet Takilant, som antas at var en front for Usbekistans presidentdatter Gulnara Karimava.

Nå viser det seg at selskapets eneste formelle kontaktperson Gayane Avakyan, som har vært presidentdatterens assistent, selv er dømt til seks års fengsel av en militærdomstol i Usbekistan for nettopp korrupsjon, melder DN.

Hun anklages, sammen med presidentdatteren, for å være en del av en organisasjon som har beriket seg på bekostning av staten.

Telenor-bånd

Telenor er nest største aksjonær i Vimpelcom med 33 prosent av aksjene og 43 prosent av stemmene. Den største aksjonæren er Alfa som eies av de omstridte oligarkene Mikhail Fridman og German Khan.

Selskapets konsernsjef er nordmannen Jo Lunder, som tidligere jobbet i Telenor. Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas sitter selv i Vimpelcom sitt styre med flere andre av selskapets representanter.

Utelukker ikke korrupsjon

Vimpelcom advarte allerede i 2013 om at de ikke kunne utelukke korrupsjon.

- Selv om vi ikke er klar over noen pågående etterforskning av vårt selskap og vårt samarbeid med Takilant, så kan det ikke utelukkes at vi kan bli mål for etterforskning, risikerer å bli stilt til ansvar eller få skade på omdømmet, som en følge av vår relasjon med Takilant, opplyste Vimpelcom til amerikanske børsmyndigheter.

Betalte 600 millioner

Vimpelcom, som har vært en gullkantet investering for Telenor, gikk inn i Usbekistan i januar 2006. Da betalte de cirka 275 millioner dollar for selskapene Buztel og Unitel.

Sommeren året etter kjøpte Gibraltar-selskapet Takilant syv prosent for 20 millioner dollar. Prisingen var nokså lik hva Vimpelcom betalte, men avtalen kom også med en putopsjon. Det vil si at Takilant kunne selge tilbake aksjene til Vimpelcom i en gitt periode og til en gitt pris.

Denne muligheten utøvde Takilant i september 2009, noe som gjorde at Vimpelcom kjøpte tilbake aksjeposten for 57,5 millioner dollar. Dermed innkasserte Takilant en garantert gevinst på 187,5 prosent på kun to år.

I tillegg inngikk Vimpelcom en avtale med Takilant om lisenser blant annet knyttet til 3G, i bytte mot nye 57 millioner dollar.

Samlet mottok Takilant 94,5 millioner dollar, tilsvarende 636 millioner kroner etter dagens kurs, av Vimpelcom.

Landets største

Da Vimpelcom satset i Usbekistan ble det landets største mobiltilbyder. Nå er det vel 20 millioner usbekere som benytter seg av landets tjenester og det har en penetrasjonsrate på 67,7 prosent.

I fjor omsatte selskapet for 673 millioner dollar, noe som tilsvarer tre prosent av Vimpelcoms globale aktivitet.