Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir man president

George W. Bush er inne i sitt siste år som president. Slik velges etterfølgeren, og det er ikke billig.

(YEYE): USA har et av verdens mest omfattende valgsystemer, men samtidig skal det også være det mest demokratiske. I november står selve valget. Da skal USAs 44. president velges.

Intens måned

Etter at Demokratene og Republikanerne har valgt hver sin presidentkandidat, er det duket for den mest intense måneden med valgkamp. I tillegg til flere mindre debatter møtes de til tre store debatter i Mississippi, Tennessee og New York. I tillegg er det også en stor debatt for visepresidentkandidatene i Missouri.

Dommens dag

4. november er den store dagen. Da velges den nye presidenten, men det er ikke bare presidenten som skal byttes ut. Visepresidenten, 35 senatorer, alle 435 representantene i Representantenes hus, 11 guvernører og 44 delstatsforsamlinger.

Magiske 270

Hver stat har et visst antall representanter i den amerikanske Kongressen, som er fordelt etter hvor mange innbyggere den enkelte stat har. Det er disse representantene og tre valgmenn som representerer hovedstaden Washington D.C. Til sammen blir det hele 538 valgmenn. Den første kandidaten til å vinne 270 av valgmennene blir president.

En halv milliard kroner

Det er langt ifra billig å bli amerikansk president. I følge nettstedet opensecrets.org har Hillary Clinton så langt samlet inn 90 millioner dollar til sin kampanje (ca. 500 millioner kroner), mens den republikanske kandidaten Mitt Romney «bare» har samlet inn 62 millioner dollar (ca. 340 millioner kroner).

Bush tapte, egentlig

Det var valgsystemet som gjorde at fredsprisvinner Al Gore tapte for George W. Bush i presidentvalget i år 2000. For Al Gore fikk faktisk flere stemmer enn Bush. Det var også grunnen til at Bush ble president i 2000, til tross for at fredsprisvinner Al Gore fikk over 500.000 flere stemmer enn Bush, men Bush fikk flertall i valgmannsforsamlingen etter at amerikansk høyesterett tilkjente ham de 25 stemmene fra Florida. Også tre ganger tidligere har det blitt valgt såkalte «mindretallspresidenter».

Ny president neste år

President Bush blir likevel ikke byttet ut før om litt under et år. For tirsdag 20. Januar 2009 kl. 12 blir den nye presidenten tatt i ed og har da mulighet til å sitte i minst fire og maks åtte år.

Kommentarer til denne saken