Gå til sidens hovedinnhold

Prestisjeforskning på is

Radiumhospitalet har stanset en internasjonal kreftforskningsstudie som var basert på innholdet i artikkelen til skandalelegen Jon Sudbø.

Sykehuset fikk 70 millioner kroner fra National Cancer Institute i USA for å forske på kreft i munnhulen, og pasienter fra Sverige, Oslo og og Houston sto klare til å komme i gang. Da Sudbø-jukset ble kjent i forrige uke, ble forskningsstudien stanset midlertidig. Nå legger sykehuset hele prosjektet på is.

- Vi har stanset studiet som var basert på de dataene som kommer fram i artikkelen i «The Lancet». Pengebevilgingene var inne, og vi hadde pasienter som var villige til å delta. Men vi kunne ikke fortsette med dette, sier kommunikasjonsdirektør Trine Lind ved Radiumhospitalet-Rikshospitalet til TV 2 Nettavisen.

Basert på juks
Sykehuset orienterte torsdag kveld kreftklinikken D. Anderson Cancer Center om at prosjektet stanses.

- Det studien var basert på, er nå kjent som fabrikkert og juks. Vi kan ikke jobbe videre med dette da. Vi må jo også handle riktig i forhold til pasientene, sier Lind.

Hun sier det er årsaken til at sykehuset ikke venter med å ta beslutningen om prosjektets fremtid til etter at granskingskommisjonen er ferdig med sitt arbeid.

Hvilke konsekvenser dette får for de som skulle jobbe med studien, vet hun ingenting om.

Det er Steinar Aamdal, leder for klinisk kreftforskning ved Radiumhospitalet, som skulle lede prestisjeprosjektet.

Nye medlemmer
Radiumhospitalet-Rikshopitalet strever nå for å finne nok medlemmer til granskingskommisjonen som skal se på Sudbøs forskning.

NTNU valgte torsdag å trekke seg fra kommisjonen fordi en av deres ansatte, Sudbøs bror, er medforfatter. Torsdag kveld orienterte Universitetet i Oslo at de trekker sin kandidat, Dag Telle, fra kommisjonen for å sikre en uhildet gransking.

Ifølge Lind vil UiO komme opp med et nytt navn, mens NTNU har trukket seg helt ut.

- Vi jobber nå med å få alle navnene på plass, slik at kommisjonen kan komme i gang med sitt arbeid, sier hun.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken