(SIDE2): Menn vil snart få flere muligheter når det kommer til valg av prevensjonsmiddel. Det ble klart på konferansen «Future of Male Contraception» («Framtiden for prevensjonsmidler for menn»).
Denne artikkelen er levert av Helsenett.no
Forskning på området er kommet et langt stykke på vei og noen av prevensjonsalternativene presentert på konferansen var følgende:
- prevensjonspille uten hormoner
- prevensjonspille med testosteron
- prevensjonspille med andre mannlige kjønnshormoner
- sædblokker
- hjemmetest for sædkvalitet
Så gjenstår det å se når og om disse prevensjonsmidlene kommer til et apotek nær deg. Les om de ulike prevensjonsformene under:
Les flere temasaker fra Helsenett.no:
Stor mage øker demensfare
Keisersnitt gir økt astmarisiko
Prevensjonspille uten hormoner
Undersøkelser på aper viser at et sammensatt middel, kalt CDB-4022, hemmer sædcellenes bevegelser og gjør dem ufruktbare.
Middelet skadet ikke apenes evne til å reformer seg i ettertid. Videre studier vil undersøke om det også er trygt for mennesker.
Testosteronlignende pille
En p-pille for menn som inneholder det mannlige kjønnshormonet testosteron. Pillen blir allerede testet på mennesker og forventes å være det mannlige prevensjonsmiddelet som når markedet først.
Pille med andre mannlige kjønnshormoner
Middelet er testet på kaniner og resultatene viser at det reduserer antallet sædceller ved lave, men ikke høye doser. Kaninene fikk tilbake reproduksjonsevnen etterpå.
Sædblokker
Sædblokkeren er en slags propp som hindrer spermienes vei ut sædlederen. Inngrepet er ikke permanent og proppen kan fjernes. Dyrestudier viser at den ikke skader reformeringsevnen ved kort bruk.
Undersøkelser vil nå se på om redskapet fører til skader ved langvarig bruk og om det er effektivt nok. Sædblokkeren blir også kalt for «Intra Vas Device».
Hjemmetest for sædkvalitet
Testen har vist gode resultater på mennesker og er like effektiv som dyre laboratorietester.
Testen viser om du har et høy eller lavt antall sædceller og kan hjelpe menn som har utført sterilisering til å vite når alt er rensket ut. Hjemmetesten kalles også for «SpermCheck».
Konferansen er støttet av blant andre Verdens helseorganisasjon (WHO) og det nasjonale folkehelseinstituttet i USA (NIH).