(YEYE): Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet blir det foretatt flere aborter enn på lenge.

Derfor vil helse- og omsorgsministeren nå sette i gang et prøveprosjekt hvor kvinner i alderen 20-24 år skal få gratis hormonell prevensjon. Foreløpig skal prosjektet kun prøves ut i Tromsø og på Hamar.

Tenåringsabortene øker
Antallet aborter har de siste årene økt og fra 2006 til 2007 økte antallet aborter foretatt hos jenter yngre enn 19 år fra 16,3 til 16,8 aborter per 1.000 kvinner. Dermed ble det totalt foretatt 2.559 aborter hos jenter under 19 år i fjor. For 2006 var det samme tallet 2.408.

Også i aldersgruppen 20-24 år økte antallet aborter, men her var det en større økning; fra 28,0 til 29,3 aborter per 1.000 kvinner. Totalt en økning fra 3.807 aborter i 2006 til 4.036 aborter i fjor.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

- Kan bli landsdekkende
Om forsøksprosjektet blir vellykket vil regjeringen vurdere å gjøre tilbudet landsdekkende.

- Det er et viktig mål for denne regjeringen å forebygge uønsket svangerskap og abort og øke prevensjonsbruken blant unge voksne. Forsøket i disse to byene vil vise om gratis prevensjon fører til færre aborter. Etter at forsøket er over, vil vi vurdere om dette skal bli et landsdekkende tilbud for alle kvinner i alderen 20-24 år, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap).

Ved å henvende seg til et legekontor eller studenthelsetjenesten vil kvinnene i Tromsø og Hamar få gratis p-piller, p-sprøyte, p-plaster, p-ring, p-stav og spiral, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

- Tromsø og Hamar er godt egnet til forsøket fordi begge kommunene har mange kvinner i denne alderen, slår helse- og omsorgsministeren fast.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her!